Odgovornost

Vedrana Kulaga Simić
Odgovornost

Republika Srpska je i poslije ovogodišnjih oktobarskih izbora nastavila dobru praksu i prva konstituisala nove sazive republičkog parlamenta i ostalih institucija vlasti pred kojima je, imajući u vidu domaće izazove, ali i one koji dolaze sa strane, veoma težak posao.

Prvi sati novog saziva Vlade neće ostati upamćeni po dobrom jer i kako bi kada su dva ministra brže nego ikada prije ostala bez fotelje i prije nego što su uspjeli i sjesti u istu.

Za takav epilog krivi su saobraćajni prekršaji iz ranijih godina u kojima su bili akteri, a na nadležnima je sada da proberu svoje redove i pronađu nove nade bez “repova” koje mogu da odgovore izazovima koji su pred Republikom Srpskom u narednim godinama.

Ovi koji su ostali na ministarskim pozicijama, za sada, i oni koji bi trebalo da im se pridruže na pozicijama ostaju, prema ranijim najavama, dvije godine a ne četiri koliko inače traje mandat. Međutim, ne treba da iznenadi ako i neki od njih ne dočekaju u ministarskim foteljama ni drugu godišnjicu, kako je krenulo.

Rezultati rada trebalo bi da budu ključno mjerilo ministra i bilo kojeg drugog stranačkog funkcionera koji se nalazi na odgovornoj funkciji, a o moralu i ne treba posebno govoriti. Srpskoj su potrebni kvalitetni kadrovi i suluda su razmišljanja da ministar može da bude bilo ko ukoliko iza sebe ima stručne saradnike koji mogu da iznesu na svojim leđima težinu jednog ministarstva. Ako stranke nemaju, među hiljadama i hiljadama članova, kvalitetne i stručne kadrove onda neka stave ključ u bravu, a ako i imaju, ali im ne daju da isplivaju na površinu, bolje da to urade i prije.

Jasno je da politika drži sve konce Srpske u svojim rukama, ali ona mora da ima temelj u kvalitetnim ljudima koji imaju snage, znanja i volje da u ovo teško vrijeme odgovore na sve ili barem većinu izazova.

Srpskoj i svima koji unutar njenih granica vide svoju budućnost, a ne mjesto za pakovanje kofera, trebaju odgovorne i stručne osobe u organima vlasti i institut odgovornosti, protkan ostvarenim rezultatima, kao jedini uslov za ostanak na poziciji, bez obzira na to koju stranačku karticu drže u džepu.

Niko nije zamjenjiv. Time bi trebalo da se vode svi koji su na pozicijama u institucijama vlasti i drugim institucijama, a raditi u interesu ove Republike čiji je nastavak i opstanak najskuplje plaćen.

Ovaj narod je zaslužio daleko bolji život, a ministri su jedan od ključnih dijelova slagalice koja može da okrene stvari ka svjetlijoj budućnosti, ma koliko prepreka na tom putu bilo.

Ako neko nije u mogućnosti da se tako ponaša i radi, nije problem niti kraj svijeta. Bolje časno i odgovorno odstupiti sa pozicije, nego ne raditi kako treba i u interesu naroda koje predstavljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana