Odgovornost

Vedrana Kulaga Simić

Pandemija virusa korona obilježila je ovu godinu širom planete. Kod nas je došla s proljeća i još, kako sve pokazuje, nema namjeru da spakuje kofere i ode, a uz svakodnevne političke trzavice svojevrsni pečat 2020. dali su i lokalni izbori u BiH.

Nakon što su hiljade kandidata, u svim sredinama sem u Mostaru, spoznali svoj status kod sugrađana, na red su došli i oni u gradu na Neretvi gdje su u nedjelju, nakon duže od decenije, organizovali i sproveli izbore i to na osnovu političkog dogovora predstavnika SDA i HDZ BiH.

Tako je i Mostar uhvatio korak sa ostalim opštinama i gradovima u BiH i sada čeka pregovore i dogovore o formiranju lokalne vlasti. Taj posao je i pred stranačkim odborima širom Republike Srpske i FBiH, osim u Doboju i Srebrenici koji su još na “izbornoj mapi” Centralne izborne komisije BiH sivi, bez ikakvih rezultata, jer se čekaju nove odluke nadležnih.

I dok tapkaju u mjestu, mnogi se ovih dana spremaju da zvanično preuzmu sertifikate o osvojenim mandatima na novembarskim izborima, ili da ih se odreknu i zadrže sadašnje funkcije te daju šansu stranačkim kolegama da, ipak, zasjednu u odborničku klupu.

Na to imaju pravo, ali je pitanje koliko takvim potezima, i onima koji su im prethodili, zapravo urušavaju volju birača jer su oni ti koji su dobili njihovo povjerenje. Ali tako je, kako je.

Ono što slijedi u narednom periodu je veoma važno, a to je da što prije, na svim adresama, bude formirala lokalna vlast i da se postignu dogovori o tome ko, i to na osnovu izbornih rezultata, zaslužuje i treba da bude dio nove vlasti pred kojom je ogroman posao. I odgovornost. Posebno u vrijeme pandemije koja uzima maha, i ne bira, udarajući i zdravlje i privredu.

I u svemu tome, ne smije da bude mjesta za sitna politička prepucavanja i da se sve snage usmjeravaju na ličnu korist, umjesto u opšte dobro. Jer to nam je ove godine posebno potrebno.

Izborna volja, ma kakva ona bila, je izborna volja birača u BiH i onih koji još imaju naša dokumente u dijaspori. Izbori su protekli prema važećim izbornim pravilima, ali moraju biti sprovedeni do kraja, što znači da je obaveza svih da što prije preslikaju te rezultate u lokalne skupštine i da se odmah krene, odnosno nastavi sa započetim poslovima.

“Kovid 19” uzdrmao je lokalne zajednice u Srpskoj, a njegove posljedice će posebno izbiti na površinu naredne godine. I možda će biti još teže, i to posebno na polju ekonomije i privrede koja odavno grca u problemima.

U tome moraju imati apsolutnu podršku republičke i federalne vlasti, i one na nivou BiH. Vlast mora funkcionisati i raditi ono za šta je dobila mandat u ruke, a ne zadavati niske udarce i stalno tragati za izgubljenim, a još željenim stvarima kada je riječ o unutrašnjoj organizaciji ove BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana