Odgovornost

Goran Maunaga

Da se u BiH riječi nezavisnost i pritisak mogu svakako tumačiti i da po pravilu služe kao izgovor za sve i svašta, pokazuje i poziv glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću da prisustvuje sjednici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH. Salihović je, naime, ovaj poziv javno protumačio kao politički pritisak i miješanje u rad i nezavisnost pravosuđa.

- Glavni tužilac nema zakonsku obavezu, niti ovlašćenje da razgovara o predmetima iz domena rada Tužilaštva, nigdje osim u sudnici, a pogotovo ne na sjednicama komisija u Parlamentu, ili bilo kojim političkim institucijama - rekli su kratko i jasno u Tužilaštvu BiH.

Da pravosuđe treba da bude nezavisno - stoji. Isto tako stoji da ne smije da postoji nikakav politički pritisak na pravosudne institucije. Ali isto tako stoji i to da te institucije ne mogu da rade onako kako žele, već da bi trebalo da nekome polažu račune, pogotovo ako u njihovom radu nešto ozbiljno ne štima.

Da Salihovićeve tvrdnje "ne piju vode" pokazuje to da Komisija od njega nije tražila da se njeni članovi petljaju u predmete Tužilaštva, već da on prisustvuje sjednici na kojoj je raspravljano o talačkoj krizi, odnosno o blokadi zgrade institucija BiH u Sarajevu od 5. do 7. juna i da obavijesti Parlament da li je izdao naredbu za prikupljanje informacija u vezi sa tim događajima. Kakve veze nezavisnost pravosuđa (koja podrazumijeva finansijsku nezavisnost i rad bez spoljnih uticaja) ima s tim što i Komisija, i Parlament, i građani BiH žele (i imaju pravo) da znaju zašto je Tužilaštvo BiH zaključilo da u događajima pred zgradom institucija BiH nema elemenata krivičnog djela, takođe ostaje misterija. Ali, eto, poslužila je kao izgovor da Salihović ne dođe.

Uostalom, Salihović ne samo da nije bio prisutan ni na jednoj od tri posljednje sjednice Zajedničke komisije, nego ne dolazi ni na sjednice Parlamenta BiH na kojima se raspravlja o izvještaju i radu institucije na čijem je čelu. A to dovoljno govori i o tome koliko zapravo ozbiljno shvata i svoj posao i najviše institucije u zemlji.

Danas je to on, sutra neko drugi, prekosutra treći… I tako će zbog "pritisaka" i "nezavisnosti" moći da radi šta god ko hoće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana