Odgovornost za rezultate

Johanes Han

Evropska unija je 21. aprila 2015. godine donijela istorijsku odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom.

Aktiviranje Sporazuma je ključni trenutak u odnosima između EU i Bosne i Hercegovine i njime je zemlja čvrsto postavljena na svom putu pristupanja EU. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju će osigurati koristi za građane ove zemlje kroz kvalitetnije, zdravije i sigurnije robe i povećati povjerenje domaćih i stranih investitora. Takođe će omogućiti domaćim kompanijama pristup tržištu EU sa oko 500 miliona potrošača, kao i pružanje usluga u cijeloj EU i učešće na tenderima za javne nabavke, te ukupno doprinijeti povećanju mogućnosti zapošljavanja u vašoj zemlji.

Istovremeno, ne bi trebalo biti nejasnoća oko toga šta ovaj novi zamah donosi domaćim liderima i institucijama.  Nesumnjivo, donosi im odgovornost za ostvarivanje rezultata, pogotovu u smislu reformi potrebnih u pripremi zemlje za njenu budućnost i zadovoljavanje legitimnih potreba njenih građana izraženih tokom protesta u februaru prošle godine.

Potrebno je djelovati, pogotovo u cilju rješavanja problema nezaposlenosti mladih, koja bilježi najvišu stopu u Evropi, potom stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora, unapređenja uslova za poslovanje i investicije kako bi se otvorila nova radna mjesta.

Potreba za boljom koordinacijom politika i mjera proizlazi iz odgovornosti političkih i institucionalnih lidera na svim nivoima vlasti da rade zajedno kako bi Bosna i Hercegovina mogla napredovati i privući investicije, uključujući i finansijsku podršku, u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Danas (petak) sam u Sarajevu gdje se sastajem s domaćim liderima, kako bismo razgovarali o narednim koracima na putu pristupanja EU. Fokus će biti na inicijalnom programu reformi koji će obuhvatiti i ključna socioekonomska pitanja istaknuta u Sporazumu za rast i zapošljavanje, potom rješavanje izazova u oblasti vladavine prava i uprave, te pitanje funkcionalnih slabosti, uključujući i uspostavljanje mehanizma koordinacije u vezi sa pitanjima koja se tiču EU.

U februaru je usvojena izjava, koju su usaglasili i potpisali politički lideri u zemlji i koja je potvrđena u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, za sprovođenje potrebnih reformi u pravcu pridruživanja EU. Izjava nije tek obaveza prema Evropskoj uniji, već prvenstveno obaveza prema građanima Bosne i Hercegovine. Tokom posjete, pozvaću sve sagovornike da svoje riječi sada pretoče u konkretna djela.

Za bilo koju zemlju koja teži da postane članica, put pristupanja EU je jedinstvena prilika za modernizaciju zemlje i unapređenje života građana. EU, i ja lično, kao povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju bezrezervno ću podržati Bosnu i Hercegovinu u ostvarivanju napretka na ovom putu.

Johanes Han, autor je Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana