Odgovornost za haos

Željka Domazet

Nakon višemjesečne krize koja je potresala ne samo BiH nego i region, a koju je pokrenuo Bakir Izetbegović zajedno sa Sakibom Softićem, Međunarodni sud pravde u Hagu jasno je poručio da iza zahtjeva za reviziju spora BiH sa Srbijom ne stoje regularne institucije BiH i da revizija nije ni legalna ni legitimna.

U međuvremenu, zahvaljujući onima koji su cijelu stvar i "zakuvali" zemlja je na političkim trvenjima bespotrebno izgubila vrijeme i, što je najgore, poremetila ionako krhke odnose koji su s mukom građeni i vratila ovu zemlju u fazu kada se narod više pitao hoće li biti rata nego da li imamo hljeba.

Koliko će vremena trebati da se stvari vrate u legalne institucionalne tokove, da se koliko-toliko vrati vjera u institucije i nanovo izgradi povjerenje među narodima, u ovom trenutku zaista je teško reći. Ono što je sasvim sigurno i neophodno jeste to da krivci za probleme koji su nastali moraju da odgovaraju, kako politički tako i krivično.

Odgovornost je potrebna kako iz razloga da budu kažnjeni oni koji ovu zemlju vuku unazad i koji pored mnoštva institucija koje imamo prave neke paralelne, tako i zbog toga da nikome više ne padne na pamet da danas-sutra posegne za takvom nekom idejom.

A kako će se Izetbegović, Softić i svi ostali koji su odgovorni za nelegalno podnošenje zahtjeva za reviziju oprati, prije svega, pred sopstvenim narodom, biće posebno zanimljivo vidjeti.

Međunarodni sud pravde je donio jedinu moguću i očekivanu odluku, a na narodima ove zemlje je da debelo razmisle o tome da li će danas-sutra stati iza onih koji ih vuku unazad, odlučuju preko nekih paralelnih institucija i huškaju protiv komšija.

Pored institucija koje imamo i debelo plaćamo, one paralelne sigurno dobra nikome donijeti neće. Jedini lijek su kompromisi i institucionalne odluke. Svi drugi potezi su bezakonje za koje se mora odgovarati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana