Odgovori otišli, pitnik ostao

Željka Domazet

BiH je nakon duže od godinu konačno predala Evropskoj komisiji svoje odgovore na upitnik.

U nekim zvaničnim krugovima to je okarakterisano kao veliki korak naprijed, dok su drugi trezveniji i racionalniji konstatovali da je to samo jedna stepenica na uzbrdici i koracima koje ova zemlja treba da pređe.

Predaja odgovora je jedna vrsta testa i za samu Evropsku komisiju, jer će biti poznato da li će, nakon što vidi ocjene stanja u BiH prihvatiti realnost u ovoj zemlji i uvidjeti da u ovoj zemlji različiti nivoi vlasti imaju potpuno drugačije odgovore na neka pitanja.

Ako Evropska komisija i prihvati realnost BiH i shvati da se recimo i sa prebrojavanjem stanovnika ove zemlje mnogo toga muljalo, valjaće uraditi još mnogo posla da bismo ubijedili evropske zvaničnike da svi nivoi vlasti rade svoj dio posla i da se njihov stav uvažava. Pored toga ovoj zemlji slijede zadaće poput sređivanja granice, rješavanja pitanja reforme pravosuđa, korupcije, planova i realnosti kao i bolna reforma neefikasne prekobrojne administracije.

Mnogo uređenije zemlje koje su na odgovore na upitnik potrošile nekoliko mjeseci čekale su deceniju i više da ih Evropska unija primi u svoju porodicu, a za BiH, sasvim je izvjesno taj rok će biti u svakom slučaju duži, a put mukotrpniji.

U cijelom ovom zamršenom klupku valja imati u vidu i činjenicu da u ovoj zemlji koja je opredijeljena da ide ka Evropskoj uniji i danas više od četvrt vijeka stoluje visoki predstavnik i od nje čini neku vrstu protektorata. I danas kada bi vlasti u zemlji morale znati šta im je posao, nerijetko čujemo pozive kako visoki predstavnik treba da reaguje i donese neke odluke koje bi trebalo da donose izabrani i imenovani zvaničnici.

Da će biti puno posla za uspavanu bosanskohercegovačku administraciju u poslu koji ovu zemlju čeka na njenom evropskom putu, jasno je i laiku. Možda BiH i uspije brzo da uradi sve što joj stoji kao zadatak na putu u evropsku demokratsku porodicu. Hoće sigurno ukoliko visoki predstavnik nametne odluku da nas ovakve kakvi jesmo EU primi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana