Odgovor na nepravdu

Darko Momić

MUP Republike Srpske polovinom februara 2002. godine podnio je izvještaj protiv osumnjičenog za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva i rušenje spomen-kosturnice u Prebilovcima, mjestu gdje su ustaše tokom Drugog svjetskog rata počinile jedan od najmonstruoznijih zločina nad hercegovačkim Srbima.

Tužilaštvo BiH je 19 i po godina nakon podnošenja tog izvještaja, povuklo prvi potez u tom predmetu - donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv osumnjičenog po imenu Redžo Ljevo. Razlog za nesprovođenje istrage je to što je osumnjičeni Redžo preminuo i to u avgustu 2019. godine.

Dakle, od vremena kada je MUP Srpske u svom izvještaju označio Redžu Ljevu kao osumnjičenog, pa do njegove smrti, prošlo je više od 17 godina, a od njegove smrti, pa do obustavljanja istrage, još skoro dvije godine. Šta su radili tužioci i zašto nisu okončali istragu za 17 godina i zašto su im bile potrebne skoro dvije godine poslije njegove smrti da MUP Srpske obavijeste da obustavljaju istragu pitanja su na koja niko neće dati odgovor.

Ono što posebno zabrinjava je sve opravdanija zebnja potomaka srpskih žrtava da neće dočekati pravdu, bar ne iz takozvanih pravosudnih institucija na nivou BiH. U ovom slučaju tu zebnju pojačava saznanje da istrage protiv osumnjičenih za zločine nad Srbima ne koče samo politika i političari, već i sami pravosudni radnici, odnosno tužioci Tužilaštva BiH.

A kada se već spominje politika, valja podsjetiti na to da su bošnjački zvaničnici godinama unazad svjesno kočili i opstruisali usvajanje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Jedini i osnovni motiv takvog njihovog ponašanja predstavlja činjenica da Revidirana strategija podrazumijeva da konačno treba da počne procesuiranje odgovornih za zločine nad Srbima, što na kraju treba da da pravi odgovor na pitanje o stvarnom karakteru rata u BiH, kao i brojna druga pitanja o kojima je skoro tri decenije kreirana pogrešna slika.

Sarajevske političke partije pokazuju da se toga plaše. Zbog toga su tek nakon brojnih opstrukcija na kraju jedva pristali na usvajanje Revidirane strategije, ali sada koče njenu primjenu, tako što onemogućavaju formiranje nadzornog tijela za praćenje sprovođenja strategije. Bilo bi lijepo kada bi skontali da užasno griješe i da Srbi samo žele pravdu. I da mirni razlaz nije ništa drugo nego odgovor na nepravdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana