Odgađanje miliona

Marijana Miljić Bjelovuk
Odgađanje miliona

Sud BiH je, kao što je i očekivano, odgodio izvršenje pravosnažne presude po kojoj bi Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH trebalo Srpskoj da isplati 30 miliona maraka. Nema nikakvog iznenađenja. Ta pravosudna institucija nastavlja sa starom praksom, bar kada je Srpska u pitanju.

Takav potez povučen je i prije tri godine pa zašto ne bi i ove?! Niko za to nije i po svemu sudeći neće odgovarati. Već možemo prognozirati kakva će odluka Suda BiH uslijediti u vezi sa istom presudom iduće godine u drugoj polovini juna.

Do tada, tačnije do 18. juna prolongiran je rok do kada bi Uprava za indirektno oporezivanje trebalo da na račun Srpskoj uplati 30 miliona maraka sa kamatom.

Ali rok je bio i 11. juni ove godine pa nije ispoštovan. Kao što nije ni onaj, 11. juni 2022. godine. I tako unazad, a po svemu sudeći biće i unaprijed. Nakaradni sistem, nakaradno sudstvo. A posljedice svega trpe građani. Ni njih više ništa u ovoj naopakoj zemlji ne može iznenaditi. Naslušali su se i nagledali svega što se nigdje u svijetu ne dešava.

Institucije takve kakve imamo ne mogu se dogovoriti ni oko čega, osim onoga što im je u interesu, a sudstvo, koje bi trebalo da kaže šta i kako da sprovodi pravo i pravdu, prolongira izvršenje sopstvenih presuda. 

Sud BiH je do sada u više navrata pobio rečenicu da se sudske presude ne komentarišu već sprovode. Jer ta pravosudna institucija sama odgađa izvršenje svojih presuda.

To nam valjda dovoljno govori u kakvoj zemlji živimo.

Da su kojim slučajem u pitanju njihovi interesi prolongiranja nikakvih rješenja ne bi bilo, već bi se ona ekspresno sprovodila i to po hitnom postupku. Hitno da ne može hitnije. Po skraćenoj proceduri ako je ikako moguće.

Ovako kada su interesi građana u pitanju, jer bi taj novac trebalo da ode i prema njima, može da se sačeka ne par, već više godina. I dok svi čekaju novac gubi na vrijednosti. I tek će, po svemu sudeći, da gubi. Možda kada dođemo do nekih sitnih procenata od 30 miliona maraka vrijednosti sud kaže: “E, sada može izvršenje pravosnažne presude”. I to, naravno, nikoga ne bi iznenadilo.

Žalbe na poteze Suda BiH ma koliko god ih nadležni pisali, pa i svakodnevno da ih štancaju, ne daju nikakve efekte. Niti će. Jer sprega pravosudnih institucija je iznad svega. Žalbe pune ladice pravosudnih institucija. Zauzimaju samo prostor.

Takva politika i rad pravosuđa ne ide nikome na čast. Kao što ne ide ni rad drugih izabranih zvaničnika koje papreno plaćamo. Međusobno se potpomažu i dopunjavaju. I tako u nedogled. Na štetu građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana