Odbrana zločina

Goran Maunaga
Odbrana zločina

Demonstranti, fejsbukovci, narod, intelektualci, kompletno "osviješteno Sarajevo", svi su sinhronizovano krenuli na srpsku i austrijsku ambasadu u tom gradu tražeći hitno oslobađanje penzionisanog generala Armije RBiH Jovana Divjaka, koji je na zahtjev srpskog tužilaštva i po potjernici Interpola uhapšen u Beču u četvrtak naveče.

To što Sarajevo danas staje u odbranu zločina, to što traži slobodu za one koje smatra svojim braniocima i dalje podržavajući neodrživu tezu da "branioci" nikako ne mogu da budu optuženi za zločin, može da iznenadi samo neupućene. Jer šta očekivati od tog Sarajeva poslije skoro 19 godina od činjenja zločina u Dobrovoljačkoj, kad sve te godine baš niko nije procesuiran u tom predmetu. 

Uz takav odnos prema svojim zločinima u BiH neće biti ni života ni mira, sve dok se to ne promijeni i prepusti pravosudnom procesuiranju bez uplitanja politike.

Ali nema sumnje da će se i u "slučaju Divjak", kao i u "slučaju Ejup Ganić", uostalom kao i sa kompletnim predmetima "Dobrovoljačka", "Tuzlanska kolona", "Atif Dudaković", bez obzira na neoborive dokaze, nastaviti sa politizacijom. Dakle, umjesto prava, pravde i pravosuđa, puno odlučivanje u ovim predmetima i dalje će imati politika.

Ali tražiti da se amnestira zločin ili sprečavati da se on do kraja istraži i da počinioci ne odgovaraju, jeste činjenje novog zločina.

Malo li je to što je u pamćenju cijelog jednog naroda ostala neizbrisiva slika Sarajeva kao grada uličnih prevaranata, koji u najtežim momentima neće da ispoštuju ni lokalne, ni državno-vojne, ni međunarodne ugovore, jednostavno zloupotrebljavajući ih za činjenje zločina početkom rata, zločina za koji im je iz svijeta garantovano da će biti amnestiran?

Ti silni predstavnici međunarodne zajednice to su obećanje, uvjerili smo se, sve do danas i poštovali, i još ga poštuju, pa su za mučki ratni zločin nad vojnicima JNA do danas u svijesti prosječnog Sarajlije Bošnjaka krivci ostali Srbi.

Ako moćnici, manipulišući narodom, i dalje budu podržavali tu neodrživu tezu, onda će morati da odgovore kako su zamislili taj zajednički, ili život jednih pored drugih, potpuno ignorišući procesuiranje odgovornih samo na jednoj strani.

Gledajući sa pozicije sile, možda i ne moraju da odgovore na to pitanje, ali je činjenica da će sve to biti zapisano u kolektivnom sjećanju jednog naroda i da će taj narod, bez obzira na to hoće li zločinci biti procesuirani, uvijek znati ko su stvarni krivci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana