“Odbrana” srpskih interesa

Vedrana Kulaga Simić

BiH je trenutno u situaciju u kojoj bi malo ko poželio da bude.

Iako je prošla godina od kada su birači izašli na birališta i od kada se zna koga je većina proglasila izbornim pobjednicima na svim stranama, ta njihova želja nije ispunjena u potpunosti.

Novi saziv Savjeta ministara BiH još je na dugom štapu, a ništa bliže nije ni federalna vlast.

To se osjeti na gotovo svim poljima, a prijeti i da dodatno, jer i to još moguće, zakomplikuje situaciju i ojača borbu za mjesta, za funkcije.

Srbi u FBiH godinama pokušavaju da se izbore za svoje mjesta, ali im to ne polazi za rukom. Nakon što je Klub delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda federalnog parlamenta konačno, iz drugog pokušaja, kompletiran i broji 17 delegata, nema dogovora o tome ko treba bude na njegovom čelu - da li neko od Srba iz povratničkog Kantona deset ili neko iz redova onih stranaka sa sjedištem u FBiH - SDP BiH, SDA, HDZ BiH, Liberalna stranka...

Srbi iz stranaka čije su centrale na teritoriji Republike Srpke tvrde da bi neke od ključnih pozicija u federalnoj vlasti trebalo da pripadnu nekome iz njihovih redova.

Takav epilog pravdaju činjenicom da su dobili najviše glasova upravo u onim sredinama gdje su Srbi većinski, te da najbolje znaju njihove potrebe u svakodnevnom životu i na dužim stazama. Sličnih stavova, međutim, ima i sa “druge strane”.

I oni su istrajni u tvrdnja da su, bez obzira na stranački znak, istinski predstavnici srpskog naroda u Federaciji i da oni, kao i ranijih godina, treba da budu na mjestu predsjednika Kluba Srba u federalnom Domu, ali i u fotelji potpredsjednika tog Doma.

SDP je godinama unazad “branio” srpske interese u FBiH. Njihovi ljudi su mahom bili na odlučujućim pozicijama i za sve te godine nijednom nisu potegli mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Srbi, koji su u FBiH svedeni na statistiku grešku prema podacima koji su stigli nakon popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine muku muče sa brojnim problemima.

Posebno oni koji su smogli snage i na kraju i odlučili da se vrate na svoja ognjišta u Livanjskom kantonu, odnosno Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč... Na načelničkim pozicijama u tim sredinama su načelnici koji su iz reda stranaka čije su centrale u Republici Srpskoj, a to je jedan argumenat koji imaju u rukavu u borbi za pozicije u federalnoj vlasti.

Posljednji pokušaj SDP-a BiH da dođe na čelo Kluba Srba u Domu naroda u Parlamentu FBiH je propao prije nekoliko dana, a možda je došlo vrijeme da upravo neko sa “druge” strane pokuša.

Možda budu bolji zaštitnici Srba nego ovi dosadašnji, a možda i ne, ali to se ne može znati dok se ne pokuša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana