Odbrana RS

Željka Domazet

Pitanje objavljivanja rezultata popisa mjesecima je top tema u BiH.

Mjesecima su se zvaničnici tri statističke institucije pokušavali dogovoriti o jedinstvenoj metodologiji za obradu rezultata popisa da bi posao završili u zakonskom roku do 1. jula, a kada su konstatovali da dogovora nema, zatražili su produžetak roka od Savjeta ministara kako bi došli do kakvog-takvog kompromisa.

Čelnici stranaka koje su u vlasti na nivou BiH su se saglasili da o ovom pitanju treba da postoji konsenzus i kompromis i bili su spremni da podrže ovaj zahtjev. A onda je prvi čovjek Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić cijelu stvar "prelomio preko koljena" i donio jednostranu odluku o tome kako će se obrađivati podaci i ko sve može da se vodi kao stalni stanovnik ove zemlje.

Jukićeva odluka dočekana je sa salvama odobrenja svih bošnjačkih zvaničnika, Hrvati tvrde da o tome nisu ništa znali, a srpski zvaničnici kako pozicioni, tako i opozicioni su je dočekali sa negodovanjem. Reagovala je Vlada RS stavom da su po Jukićevom modelu obrađeni podaci neprihvatljivi, netačni i neupotrebljivi. I predsjednik Srpske Milorad Dodik je konstatovao da je odluka donesena bez saglasnosti RS i srpskih kadrova u Agenciji za statistiku BiH i da će rezultati i ako budu objavljeni biti neprihvatljivi. Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić jasno je poručio da su predstavnici RS izigrani i da je Jukić donio odluku pod pritiskom Tužilaštva.

Bura oko popisa dovela je za isti sto Dodika i Ivanića, koji su jasno poručili da je obrada podataka po Jukićevom modelu neprihvatljiva. Isti stav imaju i lideri stranaka Saveza za promjene iako se nisu okupili za stolom sa Ivanićem i Dodikom.

Svakako će i naredni period biti obilježen pričom o popisu, ali ako se išta dobro iz svega ovoga rodilo, jeste činjenica da se o pitanju neprihvatljive obrade popisne građe objedinila i pozicija i opozicija Srpske. Tačnije, popis je jasno poručio da je o ovom pitanju Srpska jedinstvena i da je iznad razdora koji dugo vlada. Možda je popis tek početak jedinstva, koje je u ovim turbulentnim vremenima i te kako potrebno i srpskom narodu i Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana