Odbrambene malverzacije

Miroslav Filipović
Odbrambene malverzacije

Klupko kriminalnih aktivnosti i finansijskih malverzacija u Ministarstvu odbrane BiH počelo je da se odmotava, a prema prvim informacijama u vezi sa nezakonitim prodajom viškova naoružanja i potpisivanja brojnih štetnih ugovora u toj instituciji, policijske službe i tužioci imaće pune ruke posla.

Najsvježiji primjer nezakonitih poteza i bahatog arčenja narodnih para u Ministarstvu odbrane BiH, čiji budžet za 2010. godinu iznosi grandioznih 334.576.000 maraka, jeste ugovor sa sarajevskim preduzećem "Digital net kompjuters" (DNC) o nabavci i instaliranju softvera za upravljanje dokumentima, kojim je budžet BiH oštećen za 223.300 maraka.

Kada nadležne službe završe istragu o nelegalnoj prodaji viškova naoružanja, koja su isporučivana ratištima širom svijeta, suma od 223.300 KM biće smiješna, ali ovaj ugovor nedvosmisleno pokazuje kakva drska samovolja i bezobrazluk caruju u Oružanim snagama BiH i MO BiH.

Jer, isplatiti ukupan iznos od 429. 341 KM preduzeću DNC iako nije izvršilo polovinu te vrijednosti, za svaku je osudu. Za tehničke usluge za samo jedan dan radniku DNC-a isplaćeno je čak 44.000 maraka, dok su treninzi i obuka dnevno koštali od tri do 5.500 maraka.

Na ove finansijske propuste je ukazala i interna revizija MO BiH, kao i nadležna komisija, ali još nije utvrđena krivica, niti je pokrenut sudski spor protiv DNC-a. Iako je ovoj firmi isplaćen sav novac prije nego što je projekat završen.

O kakvom apsurdu je riječ, pokazuju i kategorične tvrdnje ministra odbrane BiH Selme Cikotića da će odgovorni za ove finansijske propuste biti sankcionisani, iako je on potpisao sporni ugovor. Ko će čuvati čuvare?

Nije ni čudo što ovih dana u MO BiH i Oružanim snagama BiH vlada prava panika, jer su tek sada shvatili šta su činili i kako su se ponašali.

Zanimljivo je da u potpisivanjima štetnih ugovora i finansijskim malverzacijama nacionalna podijeljenost, koja je vidljiva na svakom pedlju BiH, u MO BiH nije predstavljala nikakav problem.

Očigledno je da je profit bio sveti princip u konkretnim slučajevima i da je uspio da pobijedi sve druge principe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana