Odbori

Svjetlana Šurlan

To da se komisije, odbori i savjeti formiraju kada se ne želi išta riješiti, odavno se potvrdilo u praksi.

Bilo koje sporno pitanje na nivou BiH posljednjih godina za posljedicu je imalo uspostavljanje komisija zaduženih da se bave nerješivim pitanjima. Pojedine od komisija nikada se nisu ni sastale, dok su pojedine i zasjedale, ali ništa nisu riješile.

Ova tijela se najčešće formiraju bez bilo kakvog roka trajanja, cilja koji treba da ispune, ali to nije spriječilo nadležne da izglasaju da se "zaposlenima" u njima plaćaju enormni honorari, bez obzira na učinak.

Tako na ime naknada za rad u odborima, komisijama i savjetima iz budžeta institucija BiH godišnje bude isplaćeno oko 3,1 milion maraka.

Kada bi naknade bile simbolične, pa da poreski obveznici i razumiju, ali one najčešće iznose oko 500 maraka, a nerijetko ima i onih koji mjesečno na taj način iz budžeta "izvuku" i više od 1.000 maraka.

Revizori su ranije uočili da su članovima pojedinih radnih tijela isplaćene godišnje naknade i u iznosu od oko 38.400 KM.

I pored toga, a i činjenice da rad komisija niko ne kontroliše niti iko polaže račune za neispunjene zadatke, ništa se ne mijenja o tom pitanju.

Postoji tek naznaka da bi se tim mogao neko pozabaviti, ali još neznatna, da bi ubijedila građane da je zaista tako.

Naime, Predstavnički dom Parlamenta BiH je nedavno usvojio zaključak da nadležna Komisija za finansije i budžet treba Kancelariji za reviziju institucija BiH da predloži da u idućem periodu planira reviziju učinka o temi "Opravdanost postojanja upravnih i nadzornih odbora u institucijama BiH, kao i njihova učinkovitost".

To tek treba da bude predloženo, a kad će pomenuta revizija biti urađena, nije precizirano.

Takođe nije konkretno rečeno koji su to kriterijumi na osnovu kojih će se cijeniti da li je nešto opravdano ili ne, kao ni drugi detalji relevantni za ocjenjivanje opravdanosti postojanja određenih tijela... Mnogo je nedoumica, a komisija i odbora previše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana