Odbori i komisije

Vedrana Kulaga Simić

Članstvo u upravnim i nadzornim odborima te raznim komisijama u institucijama na nivou BiH već je godinama za pojedince i te kako unosan izvor zarade.

Tako je i lani bilo onih koji su po osnovu članstava u odborima i komisijama zaradili gotovo 40.000 maraka, a zna se da je ranijih godina godišnja zarada članova nerijetko dostizala i više od 100.000 KM.

Drugim riječima, pored svojih enormnih plata, zahvaljujući  članstvu u komisiji zarade i po četiri pa i više prosječnih plata "običnih" stanovnika ove zemlje.

Da je riječ o uistinu lakoj i dobroj zaradi, pokazuje i to što su pojedinci sami sebe imenovali u pojedina tijela, a nisu nikakva rijetkost ni oni koji teško da mogu da pobroje sve komisije i odbore čiji su članovi.

S obzirom na to da su ova tijela i te kako brojna, ni najmanje ne čudi podatak da godišnje samo za naknade članova odu milioni i milioni maraka, pa je neminovno pitanje da li je ovoliki trošak opravdan.

Prema onome što iz godine u godinu u svojim izvještajima navode revizori - definitivno nije.

Prije svega, iako članovi primaju uglavnom redovne naknade svakog mjeseca, nerijetko odbori i komisije zasjedaju svega četiri puta godišnje i za nekoliko časova sastančenja zarade nečiju mjesečnu platu, pa i više.

Još je veći problem to što i kada zasjedaju ne rade kvalitetno, a zahvaljujući nejasnim propisima, nisu ni dužni da nadležnima u detalje objasne šta su i kako radili, a kamoli da opravdaju novac koji su dobili za svoj rad.

Revizori su upozorili i da postupak, način i kriterijumi za imenovanje nisu dovoljno transparentni, te da ima prostora za uštede s obzirom na to bi u pojedinim slučajevima zaposleni trebalo da obavljaju posao za koji je institucija angažovala komisiju.

Uvođenje reda u ovu oblast trebalo bi da donesu izmjene Zakona o naknadama u institucijama BiH, koji je u parlamentarnoj proceduri i koji predviđa određena ograničenja. S obzirom na to da je ova godina gotovo pri kraju, a da izmjene nisu usvojene nesumnjivo je da će i iznos utrošen u 2015. biti enorman. Zato u iduću godinu treba ući sa riješenim problemom. Inače ćemo nastaviti da bacamo milione.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana