Odbor i odgovornost

Vedrana Kulaga Simić

Izabrani i imenovani funkcioneri, kao i članovi brojnih odbora u institucijama na svim nivoima vlasti u ovoj zemlji bi trebalo da na svojim leđima ponesu odgovornost za posao koji im je povjeren, ali i da bez ikakvih uticaja i sugestija dignu ruku u situacijama kada treba da bude potvrđena nečija jasna odgovornost. Ali, ipak, ovo je BiH.

Napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji se dogodio još lani na dan kada je obilježavana godišnjica zločina u Srebrenici, se izgleda nije ni dogodio ako je suditi prema ponašanju pojedinaca u Nezavisnom odboru Parlamenta BiH. Ono što smo svi  vidjeli na malim ekranima, prema njihovim reakcijama, samo je izgleda bila fatamorgana.

Nezavisni odbor je stavio tačku na cijelu priču u vezi sa napadom na Vučića. Epilog je da niko ne treba da bude smijenjen zbog napada niti iko snosi ikakvu odgovornost za propuste Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koja, jasno, nije bila na visini zadatka. Tačnije, za propuste Direkcije njen prvi čovjek izgleda nije ni najmanje odgovoran.

I šta sada? Šta ova zemlja može da očekuje od te i sličnih struktura na nivou BiH koji nisu bili u stanju da tog važnog dana obezbijede jednog od najviših zvaničnika iz regiona?

Odluka da protiv direktora Direkcije neće biti pokrenuta čak ni disciplinska odgovornost je samo potvrdila da u BiH nema spremnosti da se konačno suoči sa onim što se desilo Vučiću u Srebrenici. Da je iza svega politika i interesi da taj napad prođe nekažnjeno.

Očigledne stvari niko ne vidi, ili se barem prave gluvi, slijepi i nijemi. Svjesno se gazi preko krupnih stvari, a odgovornost je gurnuta pod tepih.

Bošnjački članovi ponovo su zaštitili prvog čovjeka u Direkciji za koordinaciju koja se nije iskoordinisala ni na tako malom prostoru poput Potočara. U pomoć su došli pripadnici MUP-a RS i spriječili gori epilog tog dana, ali tu priča ne smije da stane.

MUP RS je prije nekoliko dana podnio krivične prijave protiv šest lica koja su učestvovala u napadu na premijera Srbije. Odgovorni moraju da odgovaraju za napad na Vučića jer BiH mora da konačno pokaže da je ozbiljna i da se može nositi sa izazovima, bez uticaja politike.

Odgovornost mora da bude na prvom mjestu, a ne kao sada tamo negdje daleko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana