Odbacivanje odluka

Miroslav Filipović
Odbacivanje odluka

Poslije Vlade, i Narodna skupština Srpske odbacila je odluke visokog predstavnik u BiH Valentina Incka o produženju mandata međunarodnim sudijama i tužiocima u BiH.

Tako su najviše institucije Srpske: Vlada, NSRS i predsjednik RS jednoglasno odbili Inckove odluke, ocijenivši ih neprihvatljivim, neustavnim, nezakonitim i protivnim pravnom poretku zemlje.

Parlament RS zadužio je Vladu da predloži potrebne izmjene i dopune Zakona o referendumu da bi se ova najviša demokratska tekovina zapadnog svijeta institucionalizovala i u Srpskoj.

Time bi građanima Srpske bilo omogućeno da se izjasne o tome da li podržavaju dejtonsko uređenje zemlje i da li se protive nametanju odluka visokog predstavnika i sprovođenju samovolje međunarodne uprave u BiH, čiji rezultat je presedan u istoriji međunarodnog pravosuđa oličen u specijalnoj sudskoj i tužilačkoj savjetničkoj funkciji.

Da li to možda znači da će međunarodni savjetnici suditi i tužiti, a domaći kadrovi samo formalno da se pojavljuju tokom sudskih procesa?

A da su visoki predstavnici u ovoj zemlji zaista gospodarili životom i smrću, pokazuje i podatak od 800 nametnutih odluka i zakona. Osnovni i najjači njihov argument utemeljen je na principu "istina je ono što mi kažemo". Naravno, politička i nacionalna podijeljenost i nemogućnost domaćeg dogovora i te kako im je išla naruku.

Vlasti Srpske negativno su ocijenile i popis imovine u BiH koji je, opet svojevoljno, sprovela međunarodna uprava, čime je nastavljena praksa međunarodnog uplitanja u sve pore društvenog, političko-institucionalnog i ekonomskog života u zemlji.

Sve to govori da ni na sljedećoj sjednici Savjeta za primjenu mira u BiH, zakazanoj za februar, neće biti donesena odluka o transformaciji OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika Evropske unije iako je, zamislite samo, i sama međunarodna uprava, popisom imovine, odlučila da ispuni posljednji uslov za sopstveno gašenje.

Tako zemlja u novu godinu ulazi sa dosta neriješenih pitanja i otvorenom borbom za ostvarenje potpune suverenosti i ukidanje međunarodne sile i samovolje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana