Od viška glava (ne)boli

Slobodan Puhalo
Od viška glava (ne)boli

Skupština opštine Doboj od petka ponovo je jedinstvena u Republici Srpskoj po tome što ima dva potpredsjednika.

To je ostvareno zahvaljujući velikoj upornosti pozicije, koja je nastojala i u tome uspjela da stanje vrati na vrijeme od prije 26. aprila, kada je ubijen Branislav Garić, koji je obavljao ulogu potpredsjednika zajedno sa Zlatkom Spasojevićem.

Uporište u tome našla je u Poslovniku, koji za razliku od Statuta SO, predviđa takvu mogućnost. Njen glavni argument za takvu odluku proizilazi iz činjenice da je Poslovnik po kome Skupština radi još uvijek na snazi, da je objavljen u "Službenom glasniku Republike Srpske" i da na njegov sadržaj nije bilo nikakvih primjedbi viših instanci.

A to što Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi RS ne propisuje izbor dva potpredsjednika, na šta je cijelo vrijeme ukazivala opozicija i pri tome uzalud postavljala pitanje na osnovu čega je Poslovnik stariji od Statuta i čak od zakona, jednostavno - nije "pilo vode".

Očigledno je da je ovo samo jedan u nizu "originalnih" izuma dobojske vlasti oličene u Srpskoj demokratskoj stranci, ali zaista upečatljiv i jedinstven. Da nije tako, da je legitiman, on po svemu sudeći ne bi bio novijeg datuma, već bi se u Doboju - a i u drugim sredinama - primjenjivao od samog početka rada lokalne vlasti u Republici Srpskoj.

Dobojska opština jedinstvena je i po tome što i dalje ima najbrojniji vozni park ne samo u RS, već i u cijeloj BiH, kako je istraživanjem utvrdio ovdašnji Centar za humanu politiku. Čak i tri prodata, od ukupno 16 automobila, još uvijek ne mogu da joj ugroze taj primat.

Podaci nekih nevladinih organizacija takođe govore da opštinska administracija ima zaposlenih oko 250 radnika, što je mnogo više od predviđenih po sistematizaciji, a da načelnika opštine "usmjerava" ni manje ni više nego 15 raznih savjetnika...

U vrijeme kada se provode mjere štednje i kada lokalni zvaničnici u svakoj prilici to ističu, valja bar malo posumnjati u njihovu tačnost. Pomenuti primjeri, a posebno izbor još jednog potpredsjednika, idu u prilog toj konstataciji. Jer, izdvajanja za još jednu funkcionersku platu i doprinose nisu mali posebno za sve tanju opštinsku kasu u vrijeme kada je vršen dva puta rebalans ovogodišnjeg budžeta koji uz to bilježi i deficit veći od pola miliona KM. Opštinare od ovog i drugih viškova izgleda ne boli glava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana