Od viška boli glava

Milijana Latinović

Gomilajući dugove proteklih godina domovi zdravlja u Republici Srpskoj povećavali su i broj zaposlenih, pa se nakupilo 1.386 prekobrojnih.

Među onima koji su se našli na platnim spiskovima domova zdravlja širom Srpske najviše ih je bijelim mantilima, iako ih i nemedicinski radnici po svojoj prekobrojnosti prate u stopu.

Od ukupno 54 ustanove na primarnom nivou zdravstvene zaštite viška radnika nema samo u jednoj od njih i to u Petrovcu.

U domovima zdravlja broj zaposlenih pravdaju obimom posla i nisu spremni da ih se odreknu.

Za nagomilane dugove, jer novca za plate i doprinose nemaju, u menadžmentima ovih ustanova krive sve druge, skidajući odgovornost sa sebe što su zapošljavali preko mjere. Problem, kažu, nije višak radnika, nego manjak novca.

Radnici u zdravstvu, kao i u svim drugim oblastima od svoga rada prehranjuju porodice i posao koji obavljaju sigurno je jedino što trenutno imaju.

Baš kao i svako od nas, prihvatili su priliku da rade, ne razmišljajući o tome da li će se jednog dana naći u koloni koja označava višak zaposlenih. Jer njihovo i nije bilo da misle o tome.

Trebalo je da misle oni koji su raspisivali konkurse i primali kadar, ne vodeći računa o tome iz koje kase će sutra te radnike platiti. A pravo na platu nikome od njih ne smije biti uskraćeno.

Dugo najavljivana racionalizacija radnih mjesta u zdravstvenim ustanovama u RS u pojedinim bolnicama i domovima zdravlja počela je još prije dvije godine, kada je prvi na udaru bio nemedicinski kadar. Nadležni su tada kazali da će izbjegavati otpuštanje radnika i nastojati da penzionisanjem i smanjenjem broja produženih ugovora na određeno vrijeme riješe ovaj problem.

Da li će isti princip biti primijenjen i sada, kada je među prekobrojnim veliki broj medicinara, trebalo bi da saznamo uskoro.

Otkaz treba da bude posljednja opcija, jer radnik nije zaposlio sam sebe, pa ne treba na njemu da se koplja lome. Sa viškom bi trebalo da se pozabave i sve druge javne ustanove i institucije, a ne samo domovi zdravlja, jer ni kod njih ne manjka prekobrojnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana