Od trgovca do ambasadora

Svjetlana Tadić
Od trgovca do ambasadora

Danas službenik na šalteru banke, vojnik, oficir, trgovac, sutra ambasador ili šef konzularne misije. Danas bez diplome, sutra sa tri završena fakulteta i još duplo više različitih kurseva. Sve ide principom "ko će kome, ako neće svoj svome".

Sve je to moguće u državi BiH, u njenom većem entitetu Federaciji BiH i kod onih koji je neprikosnoveno vode putem "napretka".

Tako su se i prilikom imenovanja ambasadora BiH u diplomatsko-konzularna predstavništva u svjetskim metropolama, bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH vodili pomenutim principom.

Zbog toga sada imamo situaciju da su pojedini ambasadori poslati u svijet a da ne prođu ni osnovne pripreme, niti da se konsultuju šta bi to oni tamo trebalo da rade. Putem rodbinskih, stranačkih i drugih veza pojurili su da sjednu u udobne fotelje ambasada obećanih zemalja. Još je smješnije što oni koji su okićeni titulom ambasadora ne znaju ni engleski, a kamoli jezik zemlje u kojoj treba i po nekoliko godina da troše državne pare. Da u BiH sve mora biti naopako poznato je svima već odavno, ali se do sada sigurno nije zapitao kako je moguće da jedan BH ambasador ne zna čak ni jezik zemlje iz koje je imenovan na tu funkciju. Ali eto, sve je moguće, šta će mu znanje jezika da troši pare, i to od 50.000 pa do više miliona maraka godišnje.

U Ministarstvu inostranih poslova kažu da ambasadori BiH redovno šalju izvještaje o svojim aktivnostima, te da te izvještaje ocjenjuju oni koji su ih imenovali. Kompetencija na nivou, ko će koga bolje ocijeniti za obavljanje posla nego onaj ko ga je i postavio na taj posao.

Zbog imenovanja ljudi, koji ni u kom slučaju ne ispunjavaju kriterijume na mjesta ambasadora BiH, već dugo se osjećaju posljedice. Nivo saradnje kakvu ova država ima sa pojedinim zemljama ravna je nuli. A onda se svi zapitaju kako to da svi idu ka Evropi, NATO-u i različitim evropskim, evroatlantskim, svjetskim i drugim ciljevima, a BiH nekako kaska.

Pozivaju iz evropskih gradova u BiH i pitaju se kakvi su zvanični stavovi ove države po različitim pitanjima.

Zato što BH ambasadori niti razumiju kad ih nešto pitaju, niti znaju da odgovore na ta pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana