Od Pazara do Maoče

Veljko Zeljković
Od Pazara do Maoče

Vijest da su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Srbije ubili u subotu uveče na teritoriji Novog Pazara Senada Ramovića, koji je važio za vođu vehabija u Sandžaku, ponovo je otvorila priču o ovom radikalnom i konzervativnom islamskom pokretu na balkanskim prostorima. Da li ima razloga za brigu?

Priča o vehabistima prvi put je otvorena tokom ratnih devedesetih, kada je u BiH oformljena zloglasna jedinica “El mudžahedin”, koju su činili strani i domaći pripadnici vehabijskog, odnosno selefijskog pokreta. O njima se ponovo pisalo i govorilo nakon velike akcije hapšenja vehabija u Sandžaku 2007. godine na planini Ninaji u blizini Novog Pazara. Tom prilikom otkriven je teroristički kamp. Jedan broj vehabija, koji je tu bio na vojnoj obuci (učilo se i pravljenje eksplozivnih naprava) poginuo je u okršaju sa policijom.

Tri godine kasnije oko 600 policajaca i pripadnika obavještajnih službi opkoljava selo Gornja Maoča, između Tuzle i Brčkog, i tom prilikom hapsi određeni broj pripadnika ovog radikalnog pokreta. Nedugo zatim novi incidenti, prvo napad vehabije na policijsku stanicu u Bugojnu, a onda i Mevlid Jašarević iz Novog Pazara puca iz “kalašnjikova” na američku ambasadu u Sarajevu.

Vehabije ponovo dolaze u fokus javnosti kada je takozvana Islamska država 2014. proglasila kalifat na području Iraka i Sirije. Značajan broj ljudi, dobrovoljaca iz BiH, ali i sa Kosova, iz Albanije, Sandžaka i Sjeverne Makedonije učestvovao je u ovom ratu na strani radikalnih islamskih ekstremista. Jedan dio njih se kasnije vratio na ove prostore, te je ubrzan trend otvaranja raznih paradžemata i nekih novih vojnih kampova za obuku.

Prema nezvaničnim informacijama, u BiH već godinama postoji vehabijska organizacija “Asker”. U par navrata na društvenim mrežama osvanuli su video-snimci gdje se vidi kako pripadnici ove organizacije vrše islamsko podučavanje i vojnu obuku djece uzrasta od devet do 17 godina.

Znaci za uzbunu bile su i terorističke akcije koje su izvršene u nekim od evropskih država, posebno u Austriji. Kao po nekom nepisanom pravilu radilo se o teroristima, vehabijama sa ovih naših prostora. Sve ovo nije bilo dovoljno da pojedini zvaničnici, a pogotovo oni iz federalnog Sarajeva, konačno stave prst na čelo i zapitaju se kuda sve ovo vodi.

Umjesto toga, pokušavaju da sve minimiziraju, tvrdeći da je čitava ova priča prenaduvana. Da li je baš tako?  Dva posljednja slučaja iz Srbije još jednom pokazuju da je dovoljan jedan klik da se neki od indoktriniranih spavača probudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Orvel i “Telegram”
Orvel i “Telegram”
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
Nužno zlo
Nužno zlo
Šta nam se ovo dešava?
Šta nam se ovo dešava?
Realna opasnost
Realna opasnost
Pšenična kriza
Pšenična kriza
Bez predaha
Bez predaha
Zemlja praznih domova
Zemlja praznih domova
Potencijalni horor film
Potencijalni horor film
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana