Od “odmazde” do presude

Željka Javorac

Hapšenje Milovana Čereka, bivšeg načelnika opštine Brod i potpredsjednika Socijalističke partije, nije bilo dio predizborne kampanje, kako su iz ove stranke tada pokušali da prikažu, već su postojali čvrsti dokazi da je počinio krivično djelo, da je primao mito i bio korumpiran. To je pokazala i presuda banjalučkog Okružnog suda koji je Čereku dosudio tri godine i osam mjeseci zatvora zbog dva dokazana krivična djela i 136.000 KM primljenog mita.

Milovan Čerek bio je korumpiran, što je sud i potvrdio, i to nema veze sa politikom. Dakle, nije bilo političkog obračuna, kako se to pokušavalo prikazati, nego borba protiv kriminala i korupcije.

Socijalisti su političkim obračunom nazvali i hapšenje bivšeg direktora Javnog preduzeća “Šume RS” Srđana Ljubojevića, koji je priznao krivicu!

Iako su ovo do sada pojedinačni slučajevi, stvari su se pomjerile sa mrtve tačke i ne gleda se kroz prste ni ljudima koji iza sebe imaju stranku i “svoje ljude” na vlasti.

Ne može se baš svako hapšenje okarakterisati kao obračun, odmazda, zastrašivanje. Većina opština u RS grcaju u dugovima, novac za razvojne projekte koriste da nahrane socijalne slučajeve, a pojedinci pune džepove zahvaljujući tome što im je data funkcija.

Neće presude sudova u RS značajno napuniti budžet, neće biti u stanju ni da otkriju baš sve prevare i pronevjere novca, ali bi trebalo da uvedu red, stvore klimu da svaki pojedinac na odgovornoj funkciji, ma iz koje stranke dolazio, dva puta razmisli prije nego što ruku zavuče u opštinsku, pa i državnu kesu ili zatraži novac za nezakonitu “uslugu”.

Sve ljude na funkcijama u RS postavila je neka politička opcija, jer tako stvari funkcionišu, i daj bože da bude još hapšenja, presuda i oduzimanja imovine, pa makar ih nazivali i političkim slučajevima.

Građanima RS je prijeko potrebno vratiti povjerenje u pravosudne institucije i pravnu sigurnost, danas kroz slučajeve Čereka i Ljubojevića, a sutra neke druge, ali stvari treba nazivati pravim imenom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana