Od nerealne do najrealnije plate

Danijela Bajić
Od nerealne do najrealnije plate

Dvije stvari koje treba da uradite su ključne ako želite da izađete kao pobjednik u finišu nekih pregovora.

Prvo, stavite sve karte na sto. Drugo, u zahtjevima budite nerealni i tražite puno više od onoga što u stvarnosti možete da dobijete.

Možda se sindikalnim vođama kao najbolji reper za pregovore nameće najnovije regionalno istraživanje o mišljenju radnika o tome koliku platu zaslužuju.

Kockice iz oprobanog recepta se slažu jer se radna snaga izjasnila poprilično nerealno, a računica joj naročito ne koketira sa našom privredom.

Bez obzira na lijepe želje i narastajuću inflaciju, želje da se u BiH primanja kreću od 1.500 do 1.900 maraka u raskoraku su sa trenutnom prosječnom platom, i to za nekoliko stotina maraka.

To ne znači da se radnici neće uhvatiti za slamku spasa i pomoću gore navedene tehnike pokušati da zagrabe “bar nešto”.

A ako se sa maksimumom sjedne za pregovarački sto, naročito u vremenu kad se ova tema ponovo zakotrljala u javnosti, sve što se dobije iznad trenutnog smatraće se uspjehom.

Pomenuto istraživanje nije specifično samo po tome što svojim podacima može da posluži kao oružje u igri kodnog naziva “put od nerealne do najrealnije plate” - interesantno je i to kako inflacija i opadanje kupovne moći stanovništva utiče na ostale radničke zahtjeve.

Mobing i međuljudski odnosi očigledno više nisu top tema i stavljeni su po strani, tačnije izgurani su na drugo mjesto po prioritetu, a zbog enormnog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, između ostalog, isplata i mjesečna davanja najvažnija su stavka koja interesuje većinu od 6.000 ispitanika. Seminari, mogućnost učenja, nadogradnje i napredovanja još manje su u sferi njihovog interesovanja.

S druge strane, od gubitka posla najmanje strahuju stanovnici Slovenije, pokazalo je to istraživanje sprovedeno za vrijeme trajanja Regionalnog sajma poslova. Zato nije ni čudno što mnogi stanovnici BiH hrle u Sloveniju, i dalje “obećanu zemlju” za naše radnike.

Međutim, sve to treba da ostavimo po strani, suština je, naravno, u promjeni društvenog sistema i stvaranju povoljnog ambijenta za naše radnike da ostanu i da ne idu preko grane trbuhom za kruhom.

Ono što je sigurno, pristojna plata i uslovi rada glavni su pokretači u donošenju odluke jednog mladog čovjeka da li da ode ili da ostane.

Država treba da stvori ambijent u kojem je nemoguće da čovjek dođe u situaciju da ima ovakav izbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana