Od instituta do instituta

Vedrana Kulaga Simić

Od kraja rata prošle su skoro dvije decenije. Još duže mnoge porodice traže kosti svojih najmilijih da ih dostojno sahrane, da imaju gdje da zapale svijeće, polože cvijeće.

U Institut za nestala lica BiH mnogi odavno ne vjeruju. "Nisu se pokazali, nisu ništa uradili, opstruišu...", samo su neke od rečenica koje se odavno čuju iz usta srpskih porodica koje i dan-danas čekaju da pronađu svoje članove kojima se izgubio svaki trag.

Situacija se proteklih dana dodatno zakomplikovala saznanjem da više nije jasno kako je uopšte i nastala institucija koja bi trebalo da rasvijetli sudbine mnogih boraca i civila.

Priča se vraća na početak. Na preteču sadašnjeg Instituta, odnosno na Međunarodni institut za nestala lica.

Opštinski sud u Sarajevu je polovinom aprila, naime, donio odluku o likvidaciji Međunarodnog instituta za nestala lica, koji je trebalo da bude ugašen kada je potpisan sporazum o osnivanju aktuelnog Instituta. Kako to da se tek sada gasi institucija koja ne treba da postoji već devet godina, kako je do sada opstala i da li je i šta u tom periodu radila, pitanja su na koja će se tek dati odgovor.

U svakom slučaju na površinu su isplivali brojni problemi. Prema potpisanim aktima, sadašnji Institut je trebalo da nastane preregistracijom prve institucije, a sada ispada da je on zapravo registrovan i ne može se smatrati pravnim nasljednikom. U vazduhu ostaje da "visi" i pitanje vrijedno 618.000 maraka, koje su prvobitno trebalo da budu još prije deceniju uplaćene na račun Međunarodnog instituta za traženje nestalih. Novac nije uplaćen jer Institut nije trebalo da postoji, mada se ispostavilo da jeste postojao. Novac je tako godinama stajao na računu Međunarodne komisije za traženje nestalih i tek je lani uplaćen na račun sadašnjeg Instituta. S obzirom na sve to, mora se detaljno ispitati svaka marka i dati odgovor na pitanje u čijim džepovima je završavala kamata koja, prema riječima upućenih, iznosi "skromnih" 30.000 maraka. 

Novac stoji, kao i dobar dio procesa traženja nestalih, a krajnje je vrijeme da se daju jasni odgovori na otvorena pitanja. A takvih je mnogo. Ko je i zbog čega godinama odugovlačio sa gašenjem Međunarodnog instituta za nestala lica? Šta će biti sa 618.000 maraka? Ko je punio džep i gradio svoju sreću na hiljadama tuđih nesreća? Kada će da odgovaraju za to?

Ova pitanja, pod hitno, moraju dobiti odgovore i da se jednom za sva vremena završi traženje i identifikacija nestalih.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana