Od FBiH 0 maraka

Marijana Miljić Bjelovuk

Federacija BiH koja se godinama diči kako je jači entitet i kako firme iz Srpske prelaze na njenu teritoriju zbog boljih uslova poslovanja, u jeku pandemije virusa korona, pokazala je svoje pravo lice. Hvaljenja nije nedostajalo ni u vezi sa pitanjem firmi iz Srbije, za koje su navodili da zaobilaze Srpsku i da osnivaju poslovnice na području FBiH. Naime, tim istim firmama, koje jačaju njenu ekonomiju i doprinose rastu i razvoju, institucije Federacije u najtežim vremenima nisu pomogle ni na koji način. Za njih nije izdvojen nijedan fening. Ta politika pomoći Federacije po svemu sudeći biće nastavljena i dalje, jer niko od čelnika tog entiteta ne najavljuje da će na bilo koji način pomoći preduzećima.

Sa druge strane, za Srpsku se ne može reći isto. Koliko god grcali u problemima u vrijeme pandemije virusa korona, Vlada RS je pomogla i te kako domaćim firmama, ali i onima kojima je sjedište u Federaciji. Naravno, uvijek će se naći ona druga strana, koja tvrdi da to nije dovoljno. Ali ta druga strana sve ovo vrijeme ne poziva i ne apeluje na institucije Federacije BiH da reaguju i da pomognu tamošnja preduzeća iz RS, koja zatvaraju svoje pogone i otpuštaju desetina hiljada radnika, jer su od Vlade tog entiteta dobili jedno veliko ništa. A da je kojim slučajem stanje drugačije u zemlji i da je Federacija pomogla firmama iz RS, a Srpska nije onima iz Federacije digla bi se što bi naš narod rekao i kuka i motika. Te galame sada nema.

Ne treba zaboraviti ni naslove u medijima od početka pandemije. Tako smo svaki dan mogli da pročitamo da BiH dobija pare od Evropske unije, Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Norveške, Azerbejdžana i niza drugih država širom svijeta kao i raznih nevladinih organizacija. Jasno je da su se milioni i milioni slili u zemlju, koji se dijele dalje prema entitetima i Brčko distriktu.

Gdje su nestali i utrošeni svi ti silni milioni? Zar od svih  tih silnih para ni marka nije mogla da bude izdvojena za firme iz Srpske u Federaciji, ako već za to nije novca bilo u budžetu tog entiteta. Ali kao i uvijek, tako i ovaj put, nećemo saznati na koji način su potrošeni novac koji je stigao i dalje stiže u BiH.

Zbog takve politike pomaganja Federacije, narušena je i konkurencija na tržištu. Posljednje nade privrednici polažu u Konkurencijski savjet BiH  i od njihove odluke zavisiće dalje djelovanje. Međutim, čisto sumnjamo da će i odluka Konkurencijskog savjeta ako bude pozitivna uticati na federalne institucije.

Kakva god da odluku federalne institucije donesu, kao i uvijek, i sada se pokazalo ko je u nevolji prije pritekao. Dok Srpska najavljuje i sprema i drugi paket pomoći, federalne institucije o tom pitanju ćute. A ćute i oni koji su oduvijek prozivali Srpsku o svim tim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana