Ocjene i znanje

Dragana Orlović

Već odavno je postalo uobičajeno da đaci upišu srednju školu, a da pri tom imaju problema sa tablicom množenja, sabiranjem višecifrenih brojeva, pisanjem velikog slova, elementarnim poznavanjem istorije i geografije, književnosti… Mnogi završe osnovnu i srednju školu, pa čak i fakultet, a da ne znaju kako se piše "ne znam".

Tužno, ali istinito.

Ipak, ako se pogledaju tabelarni prikazi i prosječne ocjene uspjeha osnovaca i srednjoškolaca, kako na kraju prvog, tako i na kraju drugog polugodišta, slika je posve drugačija…

Iz đačkih knjižica i svjedočanstava blistaju petica do petice. Tako je samo na kraju prvog polugodišta u osnovnim školama u Republici Srpskoj negativne ocjene imalo 3,9 odsto učenika, dok ih je čak 40,39 odsto završilo sa odličnim uspjehom.

A koliko su njihove ocjene zaista mjerilo znanja koje su sa sobom ponijeli iz školskih klupa, znaju samo oni i nastavnici koji su ih ocjenjivali. Međutim, javna je tajna da se razredne starješine nerijetko takmiče ko će da ima više vukovaca u svom odjeljenju.

Gledanje kroz prste tokom ocjenjivanja ne zaobilazi gotovo nijednu školu, koje bez sumnje imaju i one koji su zaista talentovani i vrijedni učenici. Koji imaju znanje i volju da uče i nauče za sebe, a ne za ocjenu. Zbog tih učenika koji su željni znanja, ali i prosvjetnih radnika koji se zalažu da ih nešto nauče, potrebni su stroži kriterijumi prilikom ocjenjivanja! Naravno, ne treba sada djecu ni obarati samo da bi se demonstrirala ta neka strogoća, ali nije u redu ni da se petice dijele tek tako.

Tačno je da je naš obrazovni sistem već odavno zreo za ozbiljne i temeljne reforme, u kojima nema mjesta za brojne nepotrebne sadržaje koji se i danas nalaze u mnogim udžbenicima. Tačno je i da su đaci prisiljeni da bubaju cifre i lekcije koje im nikad u životu neće trebati, a kamoli pomoći. Da je znanje đaka iz generacije u generaciju sve siromašnije! Ali to siromašno znanje nije sramota pojedinca, već cijelog obrazovnog sistema, koji svakako nije zaslužio peticu. Pa čak ni kada bi mu se kroz prste gledalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana