Ocjena ustavnosti

Vedrana Kulaga Simić

Ustavni sud Republike Srpske nerijetko je bio zatrpan zahtjevima za zaštitu vitalnog interesa bošnjačkog naroda koje su kucali njihovi predstavnici u Vijeću naroda RS.

Iako je to njihovo zakonsko pravo, kao i druga dva naroda na tom nivou zakonodavne vlasti Srpske, mnogo puta nije bilo potrebno ni čitati ono što su sročili jer je bilo jasno da je krajnji cilj blokada i samo blokada. To se moglo čuti od pravnih stručnjaka, kao i od poslanika iz skupštinske sale pa i onih koji samo, kako kažu, prate godinama dešavanja na političkoj sceni Srpske.

Sada je na red i "provjeru" došao Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi koji je usvojen još prije pet godina, ali čini se da u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS smatraju da je to štivo tek sada zrelo za ocjenu ustavnosti.

Još te 2010. godine, Bošnjaci su vetom pokušali da na neko vrijeme blokiraju stupanje na snagu tog zakona, ali su stali tik pred vratima nadležne pravosudne institucije. Da li će ove godine nastaviti tamo gdje su stali, znaće se ubrzo.

Niko ne osporava prava naroda, da posredstvom klubova koji i postoje u Vijeću naroda, traže zaštitu svojih nacionalnih interesa pa i ocjenu ustavnosti zakona za koje smatraju da nisu u skladu sa zakonom i ustavom, ali da je riječ o čistoj zloupotrebi vidjeli smo i više nego dovoljno puta. Od izbora Vlade Srpske do brojnih zakona. Samo da oni ne bi odmah stupili na snagu i bili sprovodivi, a sve nekako miriše na to da se takav scenario piše i sada, u vrijeme kada je Srpska ocijenila da ne može više da čeka da pravosudne institucije na nivou BiH same poprave svoje vladanje i da o tome svoj sud treba da daju građani Srpske.

Kada će to biti, zavisi od dosta faktora, a jedan od njih je i idući korak delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS. Ako se odluče za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, moraće prvo da detaljnije obrazlože zašto to nisu uradili prije pet godina. Čisto da ne bude nedoumica.

U cijeloj priči je jasno da su bošnjački predstavnici često  kucali na vrata Ustavnog suda RS, a odlazili praznih ruku jer bi sud mahom odlučio da njihova prava nisu povrijeđena ovim ili onim zakonom.

Srpska sada čeka rasplet ili novi zaplet, srećom neće dugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana