Obrni, okreni

Veljko Zeljković

U Parlamentu BiH ne može se naći ni slika zastave Republike Srpske, a kamoli komadić ove trobojke. Nema je, iako u radu ove institucije participiraju predstavnici oba entiteta. Ravnopravno. Tako bi bar trebalo da bude. Borislav Bojić je odlučio da otvori ovu priču.

Ovaj poslanik Demokratskog narodnog saveza u Predstavničkom domu Parlamenta BiH zatražio je da se u sali Predstavničkog doma i Doma naroda postavi zastava RS. Ali i FBiH i Brčko distrikta. Da pored državne ravnopravno stoje i ove tri.

Zašto bi nekome to smetalo?

Bojić je ovaj prijedlog iznio prilikom rasprave o  Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zastavi BiH. Saša Magazinović, predlagač ovih izmjena, smatra kako je vrlo bitno da se zakonom definiše način isticanja državnih simbola.

Navodno je i struka dala svoje mišljenje. Magazinović je zatražio da se zastava ubuduće ističe i koristi u svom “normalnom” položaju, što znači da su bijele zvjezdice bliže jarbolu, a on uvijek sa lijeve strane.

Ukoliko bi se ona, pak, isticala vertikalno, da se onda ona - “iz normalnog horizontalnog položaja u vertikalni položaj dovodi rotacijom slijeva nadesno, u pravcu kretanja kazaljke na satu”. 

Možda je trebalo i odrediti tačne dimenzije zastave, ali i veličinu barjaka, te od kog materijala može biti sačinjen. Da ne bi kasnije bilo nekih nedoumica.

Kada bi neko “sa strane” čitao ovaj prijedlog, vjerovatno bi se zapitao o kakvoj se to državi radi. Možda nemamo plate od 2.000 maraka (oni koji predlažu ovakve zakone imaju i duplo veće), ali zato ćemo imati zakon u kojem će biti tačno definisano u kom pravcu kazaljke na satu će se moći okretati zastava BiH.

Ukoliko neko pogriješi, biće sankcionisan. Da ne bi bilo nesporazuma, možda bi u RS trebalo da razmisle da donesu sličan zakon, jer bi neko mogao pogrešno istaknuti zastavu, okrenuti je naopačke, pa tako izazvati međunarodni incident. Šta ako neko pomisli da se radi o ruskoj zastavi?

Podsjećanja radi, ovaj zakon je već mijenjan u dva navrata. Posljednji put 2014. godine, kada su dodate kaznene odredbe za pogrešno korišćenje državnih simbola. Obrni, okreni... je l' ono bi na desnu ili lijevu stranu...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana