Obrazovanje bez udžbenika

Dragana Orlović

Kažu da se knjige mogu podijeliti u dvije vrste - knjige na jedan sat i knjige za cijeli život. Ove druge ne moraju uvijek biti djela poznatih svjetskih književnika, pa da svojim sadržajem ostave poseban utisak. I potpuni anonimusi mogu da nas ostave bez daha, ako su vješto satkali svoju poruku i pažljivo je prenijeli među korice.

Ipak, postoji i jedna treća, sasvim drugačija vrsta knjiga, a to su školski udžbenici.

To su knjige iz kojih smo naučili prva slova i brojeve. To su knjige koje su nam prve omogućile da razumijemo druge knjige. Ali, nažalost, to su i knjige koje sve češće nemaju mnogo toga da pruže ni osnovcima ni srednjoškolcima, osim slova i brojeva, koje su već odavno savladali.

Svjedoci za to su mnoge greške koje se u posljednje vrijeme sve više otkrivaju u raznim školskim udžbenicima.

Suvoparne i nepotrebne informacije postale su, nažalost, već uobičajene u mnogim školskim lekcijama. Ipak, posebnu bitku vode učenici srednjih stručnih škola u Republici Srpskoj koji nemaju adekvatne udžbenike iz kojih bi učili. Pa čak ni ove udžbenike na koje bi se žalili da imaju pregršt nepotrebnih podataka.

I to već duže od deset godina.

Naime, udžbenici koji su u srednjim stručnim školama preuzeti iz Srbije 1992. godine bili su prilagođeni nastavnom planu i programu do 2003. godine, ali tada se reformom prešlo na modularne programe i od tada nastaje problem zvani "nedostatak knjiga".

Da bi dobili neophodne informacije koje nalaže nastavni plan i program, učenici i njihovi profesori primorani su da koriste tri ili četiri različite knjige za iste predmete. Svoje znanje dopunjuju i na internetu ili u nekoj drugoj literaturi koju uspiju da pronađu.

Moraju, jer udžbenika nemaju.

Sa tim problemom koji traje, da ponovimo, već duže od deceniju, upoznati su i u Republičkom pedagoškom zavodu i u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS.

Razlog zbog čega on i dalje nije riješen leži u tome da se još niko adekvatan nije javio na mnoge konkurse koji su raspisivani da bi ti udžbenici bili urađeni. Mali tiraž, pa se ne isplati. Sve što se na to može dodati bilo bi suvišno. I ishitreno. A znamo da je reforma obrazovanja dugotrajan proces, koji će poslije ovih deset godina bez adekvatnih udžbenika ipak morati neke stvari da odredi kao prioritete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana