“Obračun” vozača zbog poskupljenja goriva

Anita Janković-Rečević

Najavljeni “obračun” vozača u BiH zbog konstantnog poskupljenja goriva sa onima koji kroje cijene naftnih derivata, ali i nadležnim institucijama koje okreću glavu od ovog problema, jedini je kec u rukavu kojim bi se moglo stati u kraj sve jačim udarima po džepu građana.

Cijena litra goriva posljednjih mjeseci otišla je u nebo, a nezadovoljni vozači odlučni su da u nedjelju u 17 časova zaustave svoja vozila gdje god se u tom trenutku budu nalazili. Na taj način žele da upozore da se hitno nešto mora promijeniti.

Vlasnici četvorotočkaša, prevoznici i privrednici poručuju da su odlučni u namjeri da nadležne prisile da preduzmu korake koji će zaustaviti nekontrolisani rast cijena goriva.

Na jednočasovnu blokadu saobraćaja natjerala ih je muka, jer im je dosadilo da iz mjeseca u mjesec na benzinskim pumpama ostavljaju i po pola mukom zarađene radničke plate, koja je nekoliko puta niža od evropskog prosjeka.

Vlastima u BiH, kada su donosile odluku o povećanju akciza na gorivo, bilo je važno samo da nađu stalne izvore prihoda za izgradnju autoputeva i krpljenje rupa, a nikome nije palo na pamet da prvo pokušaju naći načine da se radnicima povećaju plate. Svaki novi mjesec u BiH bilježe dodatna poskupljenja, a cijene goriva od februara, kada su uvedene posebne putarine na litar derivata, povećanje su više od pet puta, a pri tome plate, socijalna davanja i druga primanja nisu povećani ni za fening.

Koliko je BiH apsurdna zemlja pokazuje činjenica da novi nameti na gorivo nisu doprinijeli izgradnji niti milimetra puta, jer vlasti u BiH mjesecima ne mogu doći do dogovora kako da rasporede prikupljeni novac.

Pojedinci iz Vlade FBiH, željni opstrukcija, protive se raspodjeli novca na način koji se primjenjuje od 2009. godine, zbog čega je blokirano oko 120 miliona maraka.

Neodgovorno ponašanje vladajućih, podmetanja, poricanje odgovornosti i politička prepucavanja odavno su zamorili građane, kojima je glavni cilj postao napuštanje zemlje i odlazak u inostranstvo. Ukoliko foteljaši hitno ne shvate da vuku pogrešne poteze i ne počnu da rade u interesu svog naroda, blokade saobraćaja neće biti iz bijesa i bunta zbog poskupljenja goriva već zbog masovnog odlaska građana, koji će trčećim korakom napustiti BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana