Obnova

Svjetlana Šurlan

Od katastrofalnih poplava u Srpskoj i FBiH prošlo je godinu i šest mjeseci, a posljedice razorne moći vode još su ponegdje vidljive na nekim kućama, putevima, mostovima, nasipima...

Iako se sa obnovom zahuktalo odmah nakon povlačenja vode, s prvom zimom prošle godine posustalo se, a onda se u proljeće i ljeto ove godine nastavilo sa sanacijom.

Evropska unija pokrenula je odmah nakon katastrofe  Program za oporavak od poplava, a za koji je EU dala više od 42 miliona evra.

Sasvim sigurno se godinu kasnije može reći da je ovo jedan od najefikasnije sprovedenih programa za obnovu, a putem kojeg je sanirano 3.706 kuća, 82 škole, 50 mostova, 46 puteva, 23 sistema vodovoda i kanalizacije... tu su i domovi zdravlja, centri za socijalni rad, vrtići, opštine...

Ono što nije završeno ubrzo će biti.

Tu svakako nije kraj, a efikasnim upravljanjem novcem EU je omogućila da ovaj program obnove, umjesto do oktobra, traje do februara iduće godine.

Zahvaljujući racionalnoj potrošnji novca, pomoć će čak stići na više adresa, do više ljudi kojima je neophodna pomoć, biće obnovljeno više škola, mostova i puteva nego što je planirano.

Mada, kada se uzme u obzir ukupna šteta u BiH, koju su napravile poplave, a koja iznosi četiri milijarde KM, cifra koju je izdvojila EU djeluje kao "kap u moru", na ovom se primjeru pokazalo da se i sa malo novca u kratkom roku može uraditi mnogo. I to ne samo kada je riječ o obnovi nakon poplava.

Pokazalo se na ovom primjeru i da je brz i efikasan rad moguć i da tu nije prepreka ni sprovođenje raznih procedura.

Pokazalo se da je efikasno trošenje novca i te kako neophodno kako bi za manje para bilo urađeno što više.

Pokazalo se da je moguće brzo i efikasno reagovati i da za odugovlačenjem i komplikovanjem nema nikakve potrebe, ako ima para i volje.

Ima, mora se priznati i kod nas onih koji tako rade, ali mnogo više ima onih kojima su "komplikovane procedure" i "previsoki troškovi" izgovor za odugovlačenje. Zato, između ostalog, 20 godina od završetka rata i pored milijardi maraka donacija pristiglih nakon rata imamo porušene kuće i infrastrukturu, a pored višemilionskih izdvajanja za Oružane snage, promrzle i odrpane vojnike. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana