Obećavajuća obećanja

Vedrana Kulaga Simić

Evropska ofanziva na BiH i njeno guranje na putu ka punopravnom članstvu u EU je i te kako vidljiva posljednjih dana, ali taj vjetar u leđa zvaničnog Brisela neće i ne može odraditi ogroman posao koji se nakupio.

BiH je poodavno zakoračila na evropski put i do sada je trebalo podaleko odmaći, ali nije. Razlozi su očigledni. Aktuelna politička situacija i nepovoljni odnosi između naroda, koji vladaju od njenog nastanka, najviše je kumovala ovome što imamo i na političkoj i ekonomskoj i društveno sceni.

Niko ne može da ospori da je BiH drugačija od gotovo svih drugih zemalja, posebno u ovom dijelu Evrope, da se odluke donose na drugačiji način i da to tako i treba prema ustavnim nadležnostima te da je zemlja i dalje pod šapom međunarodnog protektorata.

I tako već funkcionišemo četvrt vijeka. Od dana kada je potpisan mir i kada je počela da se piše neka nova istorija ove zemlje koja, nažalost, još ni nakon 25 godina nije stala na čvrste noge, ali se, uprkos tome, kreće na putu ka EU.

Odgovori na nekoliko hiljada evropskih pitanja su poslati službenicima u EU, dobili smo pozitivno mišljenje na predati zahtjev, a sada nam stižu obećavajuće poruke da bi već do ljeta mogli da dobijemo status kandidata i da otvorimo konkretnije pregovore i razgovore te saradnju sa Briselom.

Lista zadataka, odnosno 14 prioriteta nam je odavno poznata. Ništa nije od juče i jasno je šta Evropa traži od nas, a ostalo sve je do nas.

Spisak reformi je dug, a obećanja o dobijanju kandidatskog statusa stigla su nakon veoma lošeg izvještaja Evropske komisije o napretku BiH, ali su pravdanja da je nakon perioda koji je obuhvatao izvještaj napravljeni neki koraci koji se pokazuju kao svijetli primjeri.

Obaveze na putu ka EU u narednim mjesecima biće jedna od ključnih tema u BiH i mogu se očekivati je i pozitivni pomaci, imajući u vidu da je to jedan od strateških ciljeva BiH za koji su svi, ali i rasprave i prepirke, imajući u vidu da je ovo BiH.

Ovoj zemlji su, s druge strane, reforme prijeko potrebne. Ne samo da bismo ispunili ono što od nas očekuje Brisel, nego jer uređenije stanje u zemlji očekuju svi oni koji još nisu spakovali kofere i krenuli preko granice u potrazi za boljim i plaćenijim poslovima, te generalno boljem životu.

Na neke nenormalne stvari, koje su kod nas prihvaćene, moramo staviti tačku. Ni u evropskom dvorištu nije sve idealno, ali je sigurno uređenije od našeg. Domaći lideri moraju zasukati rukave, pokazati da ova zemlja može da ide naprijed i da uhvati korak sa zemljama regiona, ali i Evropa mora biti svjesna da je kod nas drugačije i da se moraju poštivati sva tri naroda i ono što je Ustav dao entitetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana