Obećanje, ludom radovanje

Anita Janković-Rečević

Da je narodna izreka: “Obećanje ludom radovanje” potpuno tačna u BiH se pokazalo bezbroj puta, naročito u slučajevima kada ta obećanja dolaze od predstavnika vlasti.

Obećanja su kod nas najčešće olako izgovorene riječi koje ne nose nikaku težinu i najviše ih je u izbornoj godini kada nam domaći političari obećavaju sve i svašta, a kasnije od tog obećanja najčešće ne bude ni traga ni glasa. Takav je slučaj i sa najavljenim ukidanjem akciza na gorivo koje stanovništvo BiH u ovom teškom vremenu globalne inflacije čeka kao nasušnu potrebu budući da benzinske pumpe gotovo na dnevnom nivou mijenjaju cjenovnike i litar goriva na nekima je već dostigao nevjerovatnih 3,50 KM.

Iako su početkom godine među domaćim političarima bili rijetki oni koji su se protivili smanjenju akciza na gorivo, mjeri koja bi u ovom talasu poskupljenja uštedjela pokoju marku u budžetima građana, sve je zapelo u procedurama i sada se vodi druga priča. Tačnije, nije ni priča već tajac i muk. Smanjenje akciza na naftu i naftne derivate više niko i ne spominje, izuzev nekolicine nedomišljatih opozicionara u Srpskoj kojima ta priča služi isključivo kao moneta za potkusurivanje vlasti, nikako stvarna briga za građane kojima je svega preko glave. Jer da je tako u svojim napadima osudili bi i predstavnike stranaka NDZ-a i SDA-a, koji na nivou BiH imaju daleko nadmoć u donošenju odluka.

Ovako, upiranjem prsta isključivo u predstavnike SNSD-a i okrivljivanjem samo jedne strane, što nije došlo do smanjenja akciza na gorivo, više je nego očigledno da je u pitanju politička borba i ubiranje poena, a ne briga za bolji život građana. I na ovom primjeru se ispostavilo da je prepucavanje i prebacivanje loptice odgovornosti najbolje što zna naša opozicija.

Takođe, još jedan primjer kojim se potvrđuje nedostatak brige za vlastiti narod jeste i usvajanje pompezno najavljivanog smanjenja poreza na dodatnu vrijednost. O tom prijedlogu koji za cilj ima ublažavanje rasta cijena domaći političari raspravljaće ove sedmice, međutim među građanstvom je malo onih koji vjeruju da će ta mjera ugledati svjetlost dana.

Većina potrošača izgubila je svaku nadu da će država intervenisati. Svako traži svoje mikromodele za preživljavanje od prvog do prvog, sa gorčinom slušajući vijesti iz Evrope i tamošnjim potezima vlasti koji se nisu libile da posegnu za brojim mjerama da bi koliko-toliko pomogle svom stanovništvu da što lakše prebrodi ova teška vremena.


 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana