Obavezan smjer

Vedrana Kulaga Simić

Uzavrela politička klima ne jenjava u BiH. Nepovoljni vjetrovi su sve jači na relaciji Banjaluka - Sarajevo, ali ništa bolji nisu ni oni koji caruju i u samoj Srpskoj.

Ova zemlja izgubila je previše dragocjenog vremena na zatezanju konopca, a sve to ide preko leđa njenih stanovnika. To vidi svako živ, osim, izgleda, onih koji su upravo od njih dobili u ruke konce sudbine ove i ovakve BiH.

Posljednja kriza na našem političkom nebu traje već mjesecima. Iako nije ni prva ni posljednja, nesumnjivo je jedna od najvećih u istoriji ove zemlje, gledajući od Dejtona do danas, a okidač je nametanje pravila ponašanja od strane Valentina Incka, visokog predstavnika koji je dan pred odlazak iz BiH odlučio da nametne dopune Krivičnog zakona, čime je samo dao vjetar u leđa dodatnim podjelama. I među narodima i među političarima.

Zbog svega prije i poslije Inckove odluke imamo ovo što imamo, a jasno je i da domaćim političarima poštivanje zakona, akata pa čak ni Ustava ne ide od ruke.

Dejton, uz Ustav baziran na njemu, predstavlja temelje na kojima stoji BiH i na kojima može da stoji. Umjesto da je bilo volje da se poštuje ono što je 1995. godine dogovoreno i da dalje ide samo u nadogradnju, a ne razgradnju, stvari bi bile daleko drugačije.

Da smo imali takvo ponašanje od početka, da jedna strana nije htjela sve, a ostalima šta ostane, ne bismo sigurno bili u ovakvoj poziciji gdje još riječ rat prečesto čujemo i koliko god uvjeravali da je to, eto, onako i ništa ozbiljno, pod ovim dijelom neba nije je ugodno ni pročitati na papiru.

Sa druge strane, doveli su sve u takvu situaciju da samo vide odlazak iz BiH. Nije to više toliko, kao na početku, novac. Dosta toga drugog izbija u prvi plan, a upravo će većina reći da ne može da sluša politička prepucavanja i stalnu igru sa narodom.

Neke crvene linije odavno su pređene. I to znaju svi, ali pojedinci vjeruju da rade pravu stvar. Da povlače prave poteze. Možda, ali za uži krug ljudi koji ih slijepo slijede i koje vode samo lični interesi. I na to ponašanje mora biti stavljena tačka čim prije.

Svi izabrani i imenovani funkcioneri moraju biti svjesni svakog dana, a i tako se ponašati, da je njihov zadatak da rade u interesu naroda koji ih je izabrao, ali i da ne rade na štetu onih drugih. Samo na taj način možemo isplivati iz ovog političkog blata u koje smo do grla zapali i u kojem se već predugo davimo.

Ovaj narod to nije zaslužio. Običan čovjek to nije zaslužio, ali trpi i nije čudo što mu je svega preko glave. Svima treba da bude cilj bolji život svih. Da gledaju svoje, ne diraju tuđe, a da u svemu gledaju kako svima može biti bolje. Goreg je previše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana