OBA, Osmica i RS

Veljko Zeljković

Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH bi trebalo da bude odgovorna za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi sa prijetnjama po bezbjednost, njihovo analiziranje i prenošenje ovlašćenim službenim licima i nadležnim tijelima, koja bi onda trebalo da reaguju na potencijalne opasnosti.

 

Tako bi bar trebalo da bude u stvarnosti. Tako u zakonu stoji. Ali ova agencija od gore navedenih stvari gotovo da ništa ne radi. Ako i radi, onda to biva samo za uzak krug ljudi, i to onih “povlašćenih”, poput predstavnika inostranih ambasada koji koriste “usluge” ove agencije. Tu su, naravno, i visokopozicionirani kadrovi SDA, koji posljednjih nekoliko godina pod potpunom kontrolom drže ovu navodno “nezavisnu” i visokoprofesionalnu obavještajnu agenciju.

Od kada se na čelu OBA iliti OSA, nalazi kontroverzni Osman Mehmedagić zvani Osmica, nekadašnji tjelohranitelj Alije Izetbegovića i lice sporne ratne prošlosti, agencija je pretvorena u privatnu službu koja za svoj rad nikome ne odgovora. Bar ne onima kojima bi trebalo. 

OBA je postala otuđeni centar moći bez ikakve parlamentarne kontrole. Umjesto da “otkrivaju” i o tome blagovremeno obavještavaju nadležne, Osmica i društvo sve vješto “prikrivaju”, a ono malo izvještaja koji se upućuju na adrese nadležnih su paušalni i zabrinjavajuće “smiješni”.

Prema njihovim informacijama, u BiH nema terorista i kampova u kojima se oni obučavaju, iako na to ukazuju obavještajni podaci nekih inostranih obavještajnih agencija.

Za njih nema ništa sporno ni kada su u pitanju kampovi u kojima se djeca uče islamu i vojnim vještinama. Nisu uspjeli ni da otkriju, bar ne zvanično, ko je stajao iza napada na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici.  

Prema njihovim izvještajima, u BiH gotovo da i nema migranata. A ako ih i ima, oni za OBA ne predstavljaju potencijalnu opasnost. Za nju su “potencijalni neprijatelji” predsjednici Srpske i Srbije koji su jedno vrijeme nezakonito prisluškivani.

Kome ili čemu onda ova agencija služi?

Zbog svega navedenog, još aktuelni predsjednik Srpske Milorad Dodik izašao je nedavno sa idejom o formiranju službe nacionalne bezbjednosti RS. Ovo tijelo bi trebalo da se bavi onim što je u opisu poslova otuđene OBA. Da analizira potencijalne opasnosti i o tome obavještava nadležne institucije Srpske.

Reakciju zvaničnika iz Sarajeva tek treba da očekujemo. Vjerovatno će reći kako se radi o pokušaju rušenja BiH. Ista ta gospoda, međutim, zaboravlja da će, i ako do toga dođe, ona snositi najveću odgovornost za to.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana