OBA kao maskirani AID

Željka Domazet

Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) koja je prije više od decenije počela da radi daleko je od svog primarnog zadatka zbog koga su entitetske obavještajne agencije spojene u jednu instituciju koja bi trebalo da brine o najbitnijim pitanjima iz oblasti bezbjednosti.

Ono što je danas OBA ni u kom slučaju nije ono zbog čega je u prvom redu Srpska pristala da u ovu zajedničku službu utopi svoju instituciju i kadrove koji su po zadatku prije svih trebalo da saznaju podatke bitne za bezbjednosni sektor.

Stvaranjem OBA mnogi kadrovi iz RS ostali su bez posla, a rad su pojedini nastavili pod vrlo čudnim režimom u kome rukovodne pozicije sektora dobijaju samo poslušni, te dok se ne nađu takvi zamjenjuju ih bošnjački ili hrvatski kadrovi.

Svoje uhljebljenje u OBA našli su gotovo svi kadrovi bošnjačkog AID-a koji je morao da prestane da radi.  

S druge strane informacije do kojih dođu agenti OBA policiji RS se šalju na kašičicu tako da Srpska koja u ovu instituciju ulaže milione maraka nema gotovo ništa.

U ovoj instituciji, kao ni u jednoj drugoj, srpski kadrovi su obavezni da slave i "dan nezavisnosti" i  "dan državnosti" ove zemlje iako još nije usvojila zakon o praznicima na nivou BiH. Mada, u okviru Parlamenta BiH postoji komisija koja obavlja nadzor nad radom OBA-e u kojoj vele kako nemaju nikakvog uticaja na zapošljavanje u OBA.

Gotovo anegdotski zvuči podatak da se nekoliko godina nakon odlaska u penziju vraćaju ratni-sumnjivi bošnjački kadrovi koji su ranije zaposlili svoje najbliže srodnike. Tako da se u ovoj agenciji, koja bi po slovu zakona i poslu koji obavlja morala biti čista kao suza, dešava da otac u nju zapošljava sina, pa potom sin oca. Ko zaista ima tu nadležnost i zadatak, niko otvoreno neće da kaže, ali je činjenica da bi ovu agenciju trebalo debelo pročešljati i vidjeti da li se u njoj odvija sve po zakonu i pravilima službe.

Uzimajući sve u obzir ne čudi činjenica da se i danas, deceniju i više nakon formiranja ove bezbjednosne agencije, kao tajna čuva i ono što bi moralo biti transparentno, da se skrivaju i doziraju informacije koje bi morala dobiti policija Srpske. OBA je i danas maskirani ili prekomponovani AID, a sa AID-om ova zemlja nije mogla naprijed ni ranije, a ni sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana