OBA i revizija

Vedrana Kulaga Simić

U Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH ništa novo. Način na koji je u 2013. potrošeno više od 30 miliona maraka poreskih obveznika ove zemlje ostao je skriven unutar zidova ove agencije. Za revizore su vrata i dalje zaključana iako se zna koji ključ otvara bravu.

OBA je institucija za sebe i po svojim pravilima. Odvojena od ostatka agencija, kancelarija, direkcija i drugih institucija u kojima su revizori Kancelarije za reviziju institucija BiH svake godine redovni gosti. Minimalno jednom godišnje. 

Vrata OBA su, sa druge strane, godinama zatvorena za revizore tako da su sva pitanja o trošenju novca poreskih obveznike ove zemlje, kada je riječ o ovoj agenciji, obavijena velom tajni.

Zna se koliko se novca potroši (po izvještajima o izvršenju budžeta), ali ne i na koji način.

Suprotstavljeni zakoni osnovna su prepreka koji stoje na putu Kancelariji za reviziju institucija BiH da pošalje revizore u ovu agenciju i pod lupu stave sve račune, nastale po osnovu izdataka iz budžeta. Poražavajuća je činjenica da otpora ima i u OBA, što su primijetili i u samoj komisiji čiji je posao nadzor i kontrola nad radom ove komisije.

Ovakvo stanje je neodrživo, pogotovo ako se ima u vidu to da OBA na godišnjem nivou troši oko 30 miliona KM, većinom za plate i naknade zaposlenih.

Bar tako pokazuju izvještaja o izvršenju budžeta.

Uporište za promjenu stanja nadležni imaju svuda oko sebe i na njima je samo da se okrenu i pogledaju u zemljama regiona. U svakoj od njih revizori imaju pristup osnovnim podacima i nema bojazni da tajnost nekih podataka bude dovedena u pitanje.

Niz od hiljade otvorenih pitanja mora biti prekinut. Ne samo jer nije riječ o malim iznosima, nego i zbog toga što se mora znati kako je potrošena svaka marka.

Revizija je proteklih godina ukazivala kako ne treba postupati sa novcem poreskih obveznika - neki su to shvatili upozorenje, drugi kao pravilo, a treći ignorisali u potpunosti. OBA je za to posmatrala sa strane, mirno čekajući novi budžet.

Ta praksa mora biti prekinuta i to što prije. Nedopustivo je da se godinama zna u čemu je problem, kako ga riješiti, ali da se i dalje stoji na mjestu.

Sasvim dovoljno je poražavajuće da se skoro polovina novca iz budžeta potroši na sporan način, ako je suditi prema podacima iz onih izvještaja institucija kojima revizija ima pristup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana