OBA i Džuvo

Goran Maunaga
OBA i Džuvo

Ako poslije najnovijeg skandala oko načina rada Obavještajno-bezbjedonosne agencije BiH (OBA) i njenog direktora Almira Džuve ta služba ne bude iz temelja reformisana, a direktor sankcionisan, BiH zaista više neće imati nikakve šanse za normalno funkcionisanje.

U posljednjoj aferi OBA, koju je otkrio "Glas Srpske", iz objavljenog dokumenta, odnosno službene zabilješke Centra za istraživanje ratnih zločina Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), vidi se da je Džuvo od hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića tražio pomoć i stopiranje istrage koju, zbog ratnog zločina, SIPA vodi protiv funkcionera OBA Muhidina Bašića.

E sad, sasvim je logično da se u OBA, u kojoj od njenog formiranja rade lica sumnjive ratne prošlosti, danas nižu afere. Jer, srpski kadrovi u OBA su sklonjeni, a bivši pripadnici bošnjačke tajne službe AID samo su nastavili svoj ratni način rada. Formirana je služba u službi koju danas kontrolišu stranke platforme sa SDP-om na čelu.

Za načelnika Odjeljenja za tajno praćenje i dokumentovanje postavljen je bivši pripadnik AID-a i ratni tjelohranitelj Alije Izetbegovića. A tu su i bezbjednjak u jedinici Ismeta Bajramovića Ćele, te ratni logističar kod glavnog snabdjevača oružjem Armije RBiH Hasana Čengića.

Džuvo je posebna priča. Od vozača ratnih moćnika, koje je po nalogu Alije Delimustafića, razvozio po Zagrebu 1993. godine, čovjeka za kojeg niko ne zna kako je stekao fakultetsku diplomu u ratnom Sarajevu, napredovao je preko političke slagalice do direktora u OBA i suvlasništva u firmi koja je milione zgrnula kao ekskluzivni snabdjevač zajedničkih institucija, javnih preduzeća, pa i same OBA. Ni klasični sukob interesa u kojem se Džuvo našao nikome nije zasmetao.

I prije posljednjih afera u vezi sa upadom pripadnika OBA u banjalučki Univerzitet kad su saslušavali studente, preko nezakonitog prisluškivanja stanovnika BiH, očigledne umiješanosti u praćenje i snimanje glavnog tužioca BiH, pošto je OBA zadužena za kontraobavještajni rad, te afere oko ratnog zločinca Bašića, OBA je imala nemali broj skandala.

Jedan od njih bilo je i saznanje da je glavni zadatak OBA, od njenog formiranja, bio aktivna opservacija rada Vlade RS i pronalaženje, na bilo koji način, kriminala Vlade RS i njenog tadašnjeg premijera Milorada Dodika. A sve zbog konačnog cilja - ukidanja Republike Srpske.

Na kraju, evo, očigledno je da su se proizvođači, fabrikanti afera i namještaljki u OBA u njih sami upleli. Savjet ministara BiH koji je direktno nadređen OBA i Zajednička komisija Parlamenta BiH za nadzor nad radom OBA, imaće pune ruke posla. Samo ako budu htjeli da rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana