OBA bez nadzora

Željka Domazet

Da se obavještajno-bezbjednosnom sektoru u BiH polako ali sigurno prepušta da radi šta hoće, pokazuju najnovija dešavanja i sa komisijom za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije.

Već je javnosti objelodanjeno da rukovodstvo OBA ne komunicira između sebe, da je glavni inspektor onemogućen da radi svoj posao i da jedna od najosjetljivijih i najznačajnijih agencija ne podnosi račune nikome, niti bilo ko može znati da li se radi po zakonu ili kako to nekome padne na pamet.

Izvršno-obavještajni odbor, koga čine predsjedavajući Savjeta ministara i njegova dva zamjenika, takođe je škrt na objelodanjivanju odnosa i dešavanja u ovoj agenciji, te samo povremeno njegovi članovi konstatuju kako postoji mnogo problema.

Kako su smjenom Nikole Špirića iz Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA i neopozivom ostavkom njegovog kolege Sredoja Novića iz opozicionih stranaka, kojima pripada mjesto predsjedavajućeg, u komisiji ostali samo bošnjački kadrovi, ova vrlo važna komisija će do kraja mandata ili ostati da radi u krnjem sastavu ili će cijeli lanac i komandovanja i rukovođenja i nadgledanja biti predat Bošnjacima, što je suprotno i zakonima i svim drugim aktima koji postoje u ovoj zemlji.

Da li se od OBA nanovo pravi AID ili služba kojom upravlja samo jedna stranka, kako su to već rekli neki članovi komisije, još je nejasno. No, da u ovom bezbjednosnom sektoru ne štima mnogo štošta jasno je i laiku.

Kako će se cijela ujdurma sa obavještajnim sektorom ove zemlje okončati, u ovom trenutku je vrlo teško prognozirati. Da joj treba pospremanje, sasvim je očigledno. Isto tako, očigledno je da do bitnih pomaka u sređivanju stanja neće doći uskoro.

Najmanje do septembra će OBA raditi kako to njenom prvom čovjeku padne na pamet. Ko će koga i kako prisluškivati i po čijem nalogu i da li će se to raditi u skladu sa zakonom, niko neće znati, niti će imati uvida u to. Uostalom, u ovoj zemlji je bezakonje već odavno postalo njen epitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana