O genocidu su rekli...

Aleksandar Stojanović

Austrijski diplomata Valentin Incko koji u BiH vegetira 12 godina u petak je nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida, na isti datum kada je Austrougarska 1914. godine Srbiji uputila ultimatum zbog ubistva Franca Ferdinanda.

O ovakvom potezu rečeno je dosta toga i prije samog objavljivanja, dok je ova odluka bila još u formi najave. O Valentinu Incku, pak, rečeno je toliko toga da je bespotrebno trošiti redove. Zbog toga, valja posjetiti šta su o genocidu rekli mnogo kvalifikovaniji, obrazovaniji i objektivniji od jednog frustriranog diplomate.

Profesor Univerziteta u Švedskoj Šel Magnuson u svom autorskom tekstu u jednom švedskom mediju naveo je da je ono što se događalo tokom sukoba u BiH devedesetih godina užasno, ali, ukazao je, bošnjačkom narodu nije prijetilo uništenje. On je istakao da ćemo, ako napustimo formulacije i smisao Konvencije o genocidu, neizbježno doći u situaciju da se ubistvo evropskih Jevreja relativizuje, što je suprotno moralu i intelektualnom poštenju.

- U nekim evropskim zemljama je ubijeno 90 odsto Jevreja, a ono što se dogodilo u Bosni od 1992. do 1995. godine nije ni približno tome i prema tome ne predstavlja isti fenomen - naglasio je Magnuson ističući da “Srebrenica nije isto što i Aušvic”.

Istaknuti svjetski istoričar, profesor Gideon Grajf, rekao je da on “pripada starom narodu nad kojim je počinjen najveći genocid u istoriji čovječanstva i da mu niko ne treba objašnjavati šta on predstavlja”. Govoreći o Srebrenici, on je rekao da “navedeni događaji nisu genocid ni na koji način, da se nije radilo o genocidu i da se to ne može nazvati genocidom”, uz konstataciju da onog koji koristi taj termin treba obrisati iz istorije.

Predsjedavajuća Apelacionog vijeća suda u Hagu Priska Matimba Nijambe je u presudi generalu Mladiću imala izdvojeno mišljenje, ističući da “VRS pod komandom Mladića nije počinila genocid nad muslimanskim muškarcima, niti prisilno izmjestila žene, djecu i starce.

- To što je Mladić u Beogradu pristao da omogući da Crveni krst pristupi zarobljenicima, ne može biti dokaz bilo kakvog zločinačkog udruženja u cilju istrebljenja, a kamoli genocida -  istakla je Nijambe.

Incku bi bilo dobro da je išta naučio iz istorije srpsko-austrijskih odnosa, pa bi znao da ultimatumi i nametanja kod Srba samo izazovu inat i još veću želju da se bore za istinu i pravdu. A u tim situacijama, Germani nikada nisu potlačili Srbe.

Poštujući znanje i stručnost sudije Nijambe, profesora Grajfa i Magnusona, s punim pravom možemo reći da se u Srebrenici nije desio genocid. Ili će i oni biti uhapšeni?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana