NVO

Goran Maunaga

Skoro nevjerovatno zvuče podaci da u BiH ima više od 12.000 udruženja, fondacija, međunarodnih nevladinih organizacija, od toga skoro 5.500 u Republici Srpskoj, a da je u tom sektoru zaposleno više od 21.000 ljudi.

Još je nevjerovatniji podatak da nijedna institucija u BiH nema kontrolu niti uvid u način njihovog finansiranja i rada.

NVO u RS, zloupotrebljavajući konfuziju u sistemu, nisu ispunjavali čak ni one minimalne obaveze podnošenja finansijskih izvještaja Agenciji za posredničke, informatičke i poslovne usluge. Ista situacija je i u FBiH.

Ono što Služba za reviziju javnog sektora RS može tu da učini je baš minimalno - pod lupu revizora potpada samo dodjela onih sredstava koje nekom NVO da institucija javnog sektora. A sva ona sredstva koja stižu od stranih donatora ostaju pod velom tajne jer služba nema zakonski mandat nad kontrolom tih finansija.

Nemaju to ni parlamenti BiH, entiteta, Brčko distrikta, kantona, a javni registri takođe ostaju bez tih podataka jer NVO jednostavno ne ispunjavaju svoju zakonsku obavezu da im podnose finansijske izvještaje.

Sve to ostavlja baš velike mogućnosti za mahinacije koje su olakšane činjenicom da su podaci o NVO sasvim različiti u sudovima, u statistici te u Poreskoj upravi.

Još veći problem stvara činjenica da u BiH ima NVO koji uopšte ne pripadaju civilnom društvu, već se bave svim i svačim, pa i politikom i radikalnim idejama. A takvih je popriličan broj.

Jedan od njih je i NVO "Udar" kojem je sve navedeno omogućilo da potpuno izađe iz okvira zakonskog djelovanja i čiji osnivač, bez ikakvih sankcija, javno govori da je "cilj tog NVO stvaranje efikasne države za sve narode Republike BiH zasnovane na preraspodjeli vlasti između države, regija i opština". Da su pokrenuli "konačan obračun i rušenje aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava BiH, da bi stvorili državu bez entiteta".

To što je jedan NVO imao jednu od najvažnijih uloga u političkom manipulisanju socijalnim protestima u FBiH samo je jedan od signala da se hitno mora uvesti neophodna kontrola nad radom i finansiranjem NVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana