Nulti i obični pacijenti

Darko Momić

Vlada Republike Srpske u četvrtak je donijela odluku o kažnjavanju onih koji za vrijeme trajanja vanredne situacije objavljuju lažne vijesti i izazivaju paniku zbog virusa korona.

 

Prema toj odluci, za one za koje bude utvrđeno da su putem sredstava javnog informisanja ili društvenih mreža iznosili lažne vijesti i tvrdnje kojima se izaziva panika i teže narušava javni red i mir predviđene su novčane kazne od 1.000 do 3.000 KM za fizička lica, od 3.000 do 9.000 za pravna lica i od 1.000 do 3.000 KM za odgovorna lica u pravnom licu. Za sprovođenje ove odluke nadležan je MUP RS, a ministar Dragan Lukač precizirao je da će “policija lica koja šire lažne vijesti saslušati i utvrditi da li im je bila namjera da izazivaju paniku”.

Da je ova odluka donesena mimo vanredne situacije nema nikakve sumnje da bi naišla na osude boraca za ljudska prava i slobodu govora i sigurno otvorila niz pitanja, poput “ko je nadležan da ocjenjuje šta je lažna vijest ili na osnovu čega će biti utvrđivano da li je nekome bila namjera da izazove paniku”. Pored toga sigurno bi bilo i niz drugih pitanja, kao i pogrdnih kvalifikacija usmjerenih prema onima koji su donijeli pomenutu odluku.

Ali vanredna situacija zahtijeva vanredne mjere ili prostijim rječnikom “na ljutu ranu, ljuta trava”, tako da su izostale reakcije dežurnih dušebrižnika i kritičara svih poteza vlasti Srpske. Ono što treba uzeti u obzir je da su upravo ti i takvi do sada najčešće plesali po tankoj liniji između širenja panike pa čak i mržnje i slobode govora.

Na sreću, od početka pandemije svi, pa i oni, pokazali su veći stepen odgovornosti, što nažalost, nije garancija da će tako i ostati. I zato odluku Vlade treba posmatrati kao preventivu, a ne kao prijetnju ili gušenje slobode govora. Valja se prisjetiti katastrofalnih poplava iz 2014. godine i svega što se tada pojavljivalo u medijima, a prije svega po društvenim mrežama, poput recimo vijesti da se u tržnom centru u Doboju udavilo stotinu ljudi. Tu lažnu vijest pratili su grozomorni komentari na pojedinim sarajevskim portalima poput onog da su “vlasti Srpske leševe podavljenih sakrili u masovne grobnice” i sličnih umobolnih konstrukcija za koje niko nikada nije odgovarao.

Prijetnja da bi sada takvi mogli da dobiju bar po džepu teško da će biti dovoljna da potpuno iskorijeni širenje lažnih vijesti i panike, ali sigurno će teroriste sa tastaturom natjerati da dva puta razmisle prije nego što u virtuelni svijet pošalju svoju bljuvotinu. A varaju se ako misle da im se ne može ući u trag i precizno utvrditi ko je “nulti pacijent” svake lažne vijesti. Svi koji tu vijest “šeruju” i prenesu dalje obični su pacijenti. Koji ni ruke ne peru!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana