Nula za tužioce

Goran Maunaga

Novi prilog paradoksima u radu Tužilaštva BiH je i činjenica da je ta pravosudna institucija, nakon vlastitog izvještaja o radu u kome stoji da 15 tužilaca u ovoj godini nije podiglo nijednu optužnicu, od VSTS-a bezobrazno zatražila imenovanje novih osam tužilaca i, na kraju, uz pritisak ministra bezbjednosti Dragana Mektića, to i dobila.

Sljedeća nelogičnost u toj operaciji Tužilaštva jeste to što je VSTS, protiv logike i volje velikog dijela članova, morao da sprovede predviđenu proceduru i imenuje tih novih osam tužilaca.

Mora se priznati da su ti tužioci natovareni na budžet na baš stručan, iako prevarantski način - jer da vidimo ko bi to mogao i smio da se suprotstavi imenovanju novih tužilaca za borbu protiv terorizma, iako je taj vid borbe bio samo izgovor, pokriće za njihovo imenovanje.

Jer da je glavni tužilac želio pravi rad u Tužilaštvu, sigurno bi našao načina da natjera tih 15 neradnika da podignu pokoju optužnicu za neki od najtežih predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima koji, i pored neoborivih dokaza, godinama stoje u ladicama Tužilaštva.

Ali, naprotiv, kažnjavani su oni koji su željeli da procesuiraju takve slučajeve, kao što je to slučaj sa tužiocem Munibom Halilovićem koji je samo pokušao da stavi prioritet na složene predmete.

Da je, opet, cilj bio stručan rad u oblasti terorizma, ti tužioci s iskustvom, kad već nemaju posla, lako su mogli da budu prebačeni na te predmete, ali ne - imenovani su novi sa, naravno, manje znanja i iskustva.

Borba protiv terorizma imenovanjem novih tužilaca neće biti unaprijeđena, baš naprotiv. Jer em što je njihovim imenovanjem pojačan disbalans tužilaca i sudija u tim predmetima sa 64 prema 20 za tužioce, em što tužioci nikada ne mogu imati najefikasnije sredstvo za borbu protiv terorista - blagovremenu informaciju, kao što to ima obavještajno-bezbjednosni sektor.

Zato neće ni najmanje začuditi to da broj tužilaca koji nisu podigli nijednu optužnicu bude još veći.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana