Nož u leđa građanima

Anita Janković-Rečević

Odluka ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković da se usprotivi formiranju ekspertskog tima za praćenje namjera Hrvatske da u blizini granice sa BiH odlaže opasan otpad iz nuklearne elektrane nož je u leđa za više od 250.000 građana koji žive u slivu rijeke Une.

Činjenica da je zdravlje tolikog broj stanovnika Srpske i FBiH ozbiljno ugroženo očigledno ni najmanje nije zanimala Turkovićevu, na čiji je zahtjev sa sjednice Savjeta ministara BiH u utorak skinut prijedlog odluke o imenovanju ekspertskog tima za praćenje problematike u vezi sa odlaganjem štetnog otpada na Trgovskoj gori. 

Iako je BiH poznata kao zemlja u kojoj je teško, pa čak i nemoguće imati jedinstven stav o bilo kom pitanju, slučaj Trgovska gora bio je izuzetak, budući da je o formiranju ekspertskog tima postignuta saglasnost svih strana, i Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta. Ostaje nejasno zašto je onda Turkovićeva odlučila da se suprotstavi formiranju tima eksperata. Njena navodna briga o bespotrebnom trošenju para iz kase BiH zasigurno nije razlog, jer kada su to još političari marili za novac građana.

Mnogo smisla nemaju ni njene izjave da bi imenovanje eksperata za Trgovsku goru uduplalo već postojeću struku za ta pitanja koja radi u Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomska pitanja. Kao da je svima koji su dali saglasnost za formiranje tima cilj isključivo gomilanje bespotrebnog kadra i trošenje novca, a samo ona želi građanima da otvori oči.  

Takav potez, kojim je Turkovićeva jasno pokazala da ne želi dobro stanovništvu Unsko-sanskog kantona i Republike Srpske, nažalost nije usamljen. U više navrata je tokom obavljanja ministarske funkcije pokazala manjak sluha za probleme koji muče građane BiH. Odluka da stane na stranu pakistanskog ambasadora u BiH koji nije želio da sarađuje sa bivšim ministrom bezbjednosti Fahrudinom Radončićem na utvrđivanju identiteta migranata jedan je od tih spornih poteza kojim je neke lične interese stavila ispred interesa naroda koji predstavlja i zahvaljujući kojem je, na kraju, postavljena na ministarsku funkciju.  

Problematika u vezi sa odlagalištem nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koje bi zagadilo rijeku Unu, prirodni biser BiH, ugrozilo usjeve na tom području, ali i vodu za piće, jasna je i pticama na grani, budući da je to jedno od ključnih pitanja ove zemlje, o kojem se raspravlja već nekoliko godina.  

Zabrinutost stanovnika u slivu rijeke Une više je nego opravdana, a zadatak političara nije da miniraju borbu za zdravlje tih ljudi već da ulože nadljudske napore i riješe problem. Kod ovako važnog pitanja ne smije biti mjesta za političke igre, lične interese i ko zna šta ne. Prioritet mora biti zaštita građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana