Novopečeni Srbi

Goran Maunaga

Poslanici BOSS-a Haris Pleho i Rasim Smajić koji su se u kandidatskom obrascu Centralne izborne komisije izjasnili kao Srbi kako bi sebi obezbijedili mjesto u Domu naroda Parlamenta FBiH mogli bi, prema tvrdnji nadležnih, da odgovaraju i za krivično djelo prevare.

Za prevaru će odgovarati ako se dokaže da su se na posljednjem popisu stanovništva izjasnili kao Bošnjaci, a zatim u svrhu ostvarivanja neke dobiti lažno izjasnili kao Srbi.

Pored toga njih bi dvojica mogli da zauzmu poslanička mjesta koja, po Ustavu, pripadaju Srbima. A jasno je da se time uzurpira pravo na paritet cijelog jednog naroda te ugrožava funcionisanje pravnog sistema i sporovođenje ustavnih i zakonskih normi BiH.

Nažalost, Pleho i Smajić, zbog čijeg se iznenadnog prelaska u redove srpskog naroda angažovala i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), nisu ni prvi ni jedini slučaj takvog "načina rada" pojedinaca, "interesnih konvertita".

Bilo je takvih slučajeva čak i među nosiocima pravosudnih funkcija koji su u tom cilju izjašnjenje o svojoj nacionalnoj pripadnosti mijenjali po potrebi, od konkursa do konkursa.

To pitanje nije zakonski jasno regulisano tako da ne postoje precizirane sankcije, ali definitivno jasno je da se to mora urediti dok nije postalo masovna pojava jer je očito da je riječ o zloupotrebi prava radi ostvarivanja koristi.

Da ne bi bilo zabune, jasno je građani BiH imaju pravo da se o svojoj nacionalnoj pripadnosti izjasne onako kako to žele te da se čak i kandidati tokom jednog izbornog ciklusa mogu izjasniti kao pripadnici jednog, a u narednom izbornom ciklusu kao pripadnici drugog naroda.

Ali pošto to ostavlja prostora zloupotrebama, i ako kandidati na izbornim listama to zaista i zloupotrijebe, onda nema sumnje da ovakve stvari postaju problem.

Ako to ne bude sankcionisano pa zloupotreba postane masovna, biće to samo još jedan dokaz o apsurdnosti ustavnog uređenja i nepostojanju principa etničke demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana