Novogodišnja čestitka

Ma­ri­na Čigoja

Nova godina, nova poskupljenja, stare plate. Ovako bi se u najkraćem moglo opisati trenutno stanje u RS. Osim pušača, na udaru su i domaćinstva u pojedinim gradovima u Srpskoj koja će u 2015. plaćati više cijene vode, odvoza smeća, pogrebnih usluga...

I dok godinama plate miruju, ili se čak i smanjuju kao i broj zaposlenih, one koji o tome odlučuju to nimalo ne dotiče i bez "po muke" donose odluke o povećanju cijena. Naravno, opravdanja su uvijek da su komunalna preduzeća na izdisaju i da se njihovo propadanje mora spriječiti. Najbolji lijek za spas svih gubitaša ovdje je očigledno što više udariti po džepu one koji su za to najmanje krivi - krajnje potrošače. O nekim uštedama u tim preduzećima, o kresanju njihovih troškova i plata koje su sigurno veće nego u većini firmi u realnom sektoru, rijetko ili skoro nikako se ne govori.

I dok kad su u pitanju cigarete svaki pušač ima izbor, može da ih ne kupuje i tako ostvari velike uštede u svom budžetu, kod vode, odvoza smeća ili drugih komunalnih usluga izbora nemamo i ne preostaje nam ništa drugo nego da platimo. Odakle, to očigledno nikoga ne zanima.

Poskupljenja sama po sebi ne bi bila problem da raste platežna moć građana. Ali, u situaciji kada je ta platežna moć u padu, bilo kakva poskupljenja ne mogu imati opravdanje. Vlasti i rukovodstva komunalnih preduzeća moraju naći način da ta preduzeća učine održivim. Zavlačenje ruke u džep potrošača ne može uvijek biti rješenje.

S druge strane, situacija je potpuno drugačija kada je u pitanju sniženje cijena. Najbolji dokaz za to su cijene goriva koje su posljednjih mjesec-dva na rekordno niskom nivou, a da to nije uticalo ni na prevoznike, ni na taksiste, ni na trgovce da koriguju svoje cjenovnike. Pojeftinjenja nema ni na vidiku, a opravdanja za to su brojna.

Ocjene s kraja prošle godine da će 2015. biti veoma teška i neizvjesna očigledno nisu bez razloga. Na startu godine dočekala nas je novogodišnja čestitka u vidu najavljenih poskupljenja, a kakva će biti do kraja, tek ćemo vidjeti. Umjetnost preživljavanja disciplina je koju su građani Srpske odavno savladali, a po svemu sudeći, njome ćemo se baviti i u narednim godinama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana