Novo preglasavanje

Sandra Miletić
Novo preglasavanje

Predsjedništvo BiH nije na posljednjoj sjednici podržalo zahtjev člana Predsjedništva iz RS Nebojše Radmanovića da se raspravlja o, blago rečeno, zaprepašćujućim izjavama ministra inostranih poslova Turske Ahmeta Davutoglua prilikom njegove nedavne posjete Sarajevu.

Protiv ovog zahtjeva bio je član Predsjedništva Haris Silajdžić, dok je predsjedavajući Željko Komšić bio suzdržan, pa je član Predsjedništva iz Srpske, po ko zna koji put, ponovo preglasan.

Nisu Silajdžić i Komšić uopšte htjeli da raspravljaju o istupu Davutoglua koji je iskazao jasne imperijalističke namjere Turske prema Balkanu, koji je nazvao "otomanskim Balkanom" i direktno se umiješao u stvari koje se tiču isključivo BiH.

Treba li napominjati da su njih dvojica Radmanovića preglasali više puta pa i onda kada su na dnevni red uvrstili razmatranje posjete predsjednika Srbije Borisa Tadića Palama. Radmanovića su na istoj sjednici  preglasali i kada je usvajan zaključak po ovoj tački dnevnog reda, a koji predviđa upućivanje protestne note Ministarstvu inostranih poslova Srbije zbog Tadićeve posjete.

Uvrštavanje ove tačke u dnevni red tražio je Silajdžić, koji je ocijenio da Tadićeva posjeta Palama narušava mir i stabilnost u regionu, te naveo da nisu ispoštovane diplomatske procedure i da su ignorisane bh. institucije. Komšić je, naravno, ove stavove podržao.

A Tadić je jasno prilikom posjete istakao da podržava suverenitet BiH, dogovor sva tri naroda u BiH i podvukao da se Srbija neće miješati u unutrašnje stvari BiH.

Sada, licemjerno, Silajdžić i Komšić ne smatraju da Davutoglu narušava mir i stabilnost i miješa se u unutrašnje stvari BiH kada kaže "napravićemo Balkan, Kavkaz, Srednji istok zajedno sa Turskom, centrom svjetske politike u budućnosti" ili da je "Sarajevo naše, a Anadolija vaša" ili da bi Mehmed-paša Sokolović bio obični srpski seljak da ga Osmanlije nisu odvele od njegove porodice. Ne smatraju ni da o tome treba razgovarati, a kamoli osuditi takve navode.

S pravom će se mnogi zapitati zašto su to učinili.

Da li možda Silajdžić i Komšić podržavaju ovakve stavove?

Ili im je samo bitno da člana Predsjedništva iz RS preglasaju,  bez obzira na to kakve će odluke i na čiju štetu biti donesene?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana