Novo doba, novi problemi

Danijela Bajić
Novo doba, novi problemi

Učitelji najbolje znaju da već uveliko živimo u novom dobu. Uz svojevrsnu trampu na relaciji tradicionalna olovka i papir sa novim tehnologijama, nastavnom kadru je donijela, sa prednostima koje niko ne spori, i brojne probleme.

Pri tom se to ne odnosi samo na srednju školu, već i na najniže razrede u osnovnom obrazovanju.

Umjesto kao izvor sa širokim spektrom načina za lakše učenje - televiziju, računare, telefone i internet djeca koriste za pregledanje sadržaja često spornog za njihov uzrast, koji na kraju oblikuje njihovo ponašanje kako u školi tako i kod kuće.

Ako izuzmemo najkritičnije primjere koji nam dolaze iz regiona gdje se nastavne prostorije pretvaraju u mjesta zločina, ali i poprišta u kojima su nasilništvo i maltretiranje normalna pojava, dostupnost štetnom sadržaju kreirala je atmosferu u kojoj učionice prečesto liče na dnevni boravak iz nekog rijalitija.

Ustajanje sa mjesta, premještanje klupa, šetnja po učionici, ismijavanje nastavnika i drugih učenika, međusobni izazovi, vrijeđanja i nasilništvo nisu samo primjeri koje je neko nabacao na papir tek tako. Oni su pedagoška stvarnost jer se na dnevnom nivou objavljuju na statusima tih istih učenika.

Dovoljno je da priupitate klince o tome ko su im uzori pa će i najvećim braniocima neodbranjivog stvari postati jasnije. Ko je sinoć ispao iz “Elite”, da li je Baka Prase čekićem polomio drugarima telefone, zašto su se Desingerica i Pljugica razišli i hoće li i dalje gađati mlade patikom na svojim nastupima?

To su dileme koje na velikim i malim odmorima raspreda mladi svijet, umjesto da pričaju o domaćoj zadaći, razlomcima ili lektiri.

“Zašto bismo čitali 490 stranica Vernovih '20.000 milja pod morem' kada fabulu izguglamo za nekoliko sekundi”, odgovorili bi roditelju, a prešutjeli nastavniku. To je čak i najmanje zlo.

Vršnjačko nasilje i međusobna maltretiranja u učionici i van nje sa tragičnim ishodima aktuelizovala je nova domaća serija “Znam kako dišeš” koja kroz sam naslov ponavlja roditeljsku uzrečicu o dobrom poznavanju svog djeteta, dok je stvarnost često dijametralno suprotna.

Zar nam podatak sa kraja prošle školske godine u kojoj je više od 300 osnovaca imalo nezadovoljavajuće vladanje nije dovoljan da upalimo sve moguće alarme? I da zaista saznamo kako nam dijete diše, jer na kraju mnoge stvari kreću od kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana