Novi život

Vedrana Kulaga Simić

Regionalni stambeni program zbrinjavanja je jedan od projekata koji je pompezno dugo najavljivan, a stvari su krenule u pozitivnijem pravcu nakon donatorske konferencije u Sarajevu prije sedam godina.

Za istim stolom tada su se našli predstavnici zemalja iz regiona, koje su zajedno u ovoj misiji s ciljem da bude obezbijeđen novi, ali ovaj put trajni, krov nad glavom za nekoliko desetina hiljada izbjeglih i raseljenih lica, koje je posljednji rat ostavio bez igdje ičega.

Te 2012. godine, na donatorskoj konferenciji obezbijeđeno je više od 260 miliona evra podrške za obnovu te gradnju novih kuća i stanova širom regiona, u koje bi se uselili oni koji na to, zaista, i imaju pravo.

Od tada je prošlo dosta godina, ali dobar dio poslova je završen. Predato je dosta ključeva izbjeglim i raseljenim licima, koja su prikupila sve što se od njih i tražilo da bi dokazala da ih zaslužuju. Na brojnim adresama u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori uveliko se grade nove stambene zgrade i obnavljaju kuće u koje, u dogledno vrijeme, treba da se usele pojedinci i da ih urede onako kako mogu i zaslužuju.

Posljednji rat brojne porodice je odveo daleko od rodnog kraja i ognjišta, oduvao sve što su godinama gradile i u šta su uložile vrijeme i novac te ih poslao u tuđinu, da počnu iz početka.

Mnogi nisu dočekali da vide prve materijale koji su nabavljeni u okviru regionalnog programa zbrinjavanja, ni­ prve kuće koje su nikle za njih i njima slične.

Iz udruženja koja okupljaju izbjegla i raseljena lica dugo upozoravaju da se mora brže raditi, a da se poslovi ne odvijaju ženjenom dinamikom i da ne ide sve prema planu svjesni su i nadležni u ovom projektu. To ne kriju.

Regionalni program je veoma zahtjevan projekat, a cilj nadležnih je da do 2021. godine novi krov nad glavom dobije većina onih koji ispunjavaju sve uslove i kojima je prijeko potreban.

Ovo nije nimalo lak ni­ jednostavan posao, ali to ne smije biti izgovor ako se i dalje stvari ne budu odvijale kako je prvobitno zamišljeno. Niko, isto tako, ne može očekivati da preko noći može od temelja do krova biti izgrađena potpuno nova višespratnica ili kuća.

Evidentno je da nadležni u sve četiri partnerske zemlje treba da ulože maksimalne napore i na najbolji način iskoriste novac koji su dobili od donatora, a na osnovu pripremljenih ideja i projekata, koji su, kao takvi, dobili zeleno svjetlo ključnih figura u ovom procesu.

Previše ljudi još, i nakon ovoliko vremena od okončanja rata, nije našlo stalni i ponovo svoj krov nad glavom, a zaslužili su ga poslije svega što ih je snašlo i poslije svega što su preživjeli na ledini i među tuđim zidovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana