Novi vjetar

Vedrana Kulaga Simić

BiH i čitav region zapadnog Balkana na dosta načina sarađuju sa EU s ciljem da jednog dana, po mogućnosti što prije, postanu punopravan dio evropske porodice.

Posljednji takav skup, održan u drugačijim uslovim zbog pandemije virusa korona, održan je u Sofiji, odatle su poslate evropske poruke i usvojeni određeni zaključci koji vode ka jačanju saradnje u regionu, usklađivanju nekih životnih cilja, ukidanju prepreka da bi bili vidljiviji za sve one koji žele ulagati i svoje poslovanje širi pod ovim dijelom neba.

Odavno je postalo jasno da region mora, zarad sebe i svog razvoja prvo da se konsoliduje i da zajednički radi na određenim pitanjima kako bi zajedno mogao brže da kreće ka EU.

BiH je odavno, kao i ostali, dobila uslove koje mora da ispuni da bi mogla da se nada da će evropski ministri na kraju i dići ruku kada na red dođe odluka o njenom prihvatanju i za status kandidata i kasnije i za članstvo.

Zadaci su nam odavno na stolu, ali ne ide lako. Ni pitanja nisu laka, ali smo neka do sada već mogli poslati na provjeru da je bilo političke volje umjesto stalnog prepucavanja i pokušava da se entitetima, prije svega Republici Srpskoj oduzmu određene nadležnosti.

To ne donosi ništa dobro ni samoj BiH. Iako pojedinci misle da time jačaju svoju stranku i svoje vizije, te da je to za sve za dobrobit cijele BiH, varaju se. Time samo slabe ovu državnu zajednicu koja je potvrđena prije punih četvrt vijeka. I upravo je ovo vrijeme, kada se obilježava 25 godina od potpisivanja Dejtona, prilika da se podvuče crta i napravi iskorak za bolju budućnost svih stanovnika koji su i dalje, zbog ovog ili onog razloga, ovdje. Onih koji nisu otišli u potrazi za boljim životom.

Da li će tako i biti, zavisi od onih koji vode ovu zemlju. Od njih zavisi i da li će saradnja u regionu jačati ili će se rušiti raznim prijetnjama, a na kraju od njih zavisi da li ćemo se i kojom brzinom kretati prema EU te kada ćemo tako stići.

Stav svih u BiH je da evropska budućnost nema alternativu, a takva poruka je poslata i iz Sofije. Ka tome vodi i usvojena inicijativa o zajedničkom regionalnom tržištu koja tek treba da bude realizovana.

Oni koji su skrojili tu ideju tvrde da će se time ojačati veze u regionu, da će biti smanjena čekanja na granicama, ubrzan transport, daleko snižene cijene rominga i tako dalje.

Ideja je dobra, ali je treba do kraja sprovesti u djelo. Vjetar u leđa dobio je cijeli zapadni Balkan, a sve ostalo je na nama i na onima koji drže konce sudbine, u svakoj od ovih zemalja, u svojim rukama. Odgovornost je i na samoj Evropi koja mora da pokaže da nije samo tu kada treba da se podijele svi ti zadaci, nego i da na djelu pokaže da zaista želi da proširi svoje granice kako sve ne bi ponovo samo ostalo mrtvo slovo na papiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana