Novi svijet i strahovi

Veljko Zeljković
Novi svijet i strahovi

Nema više dileme. Ako je uopšte i bilo. Nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini i sukoba Moskve, s jedne strane, te Vašingtona i Brisela s druge - otvoren je proces stvaranja nekog novog multipolarnog svijeta. Sukobila su se dva viđenja svijeta, poimanja života.

S jedne strane imamo imperijalistički koncept, neoliberalni, gdje u prvom planu nije čovjek, porodica, već interes malog kruga ljudi. Suverenitet, demokratija i međunarodno pravo za ovaj blok - misaone su imenice. S druge, imamo grupu zemalja koje sve više dižu glavu i bune se protiv jednog takvog viđenja svijeta. 

Decenijama unazad zapadne zemlje su živjele i gradile svoje blagostanje šireći svoju hegemoniju širom svijeta. Amerika je, primjera radi, svoju moć izgradila na dolaru, prodaji bezvrijednog papira, bez zlatne podloge. Evropske zemlje, međutim, svoj prosperitet mogu zahvaliti jeftinim resursima i energentima koje su kupovali ili eksploatisali za “dž” u nekoj od afričkih zemalja.

Sada se to mijenja. Moć zemalja G7 je sve manja, gotovo je za dva puta manja u odnosu na period prije 1990. godine, dok BRIKS polako, ali sigurno preuzima njihovu poziciju globalnog lidera. Ukoliko se i Saudijska Arabija priključi ovom ekonomskom savezu, te osnuje banka, koja bi bila svojevrsni pandan Svjetskoj banci i MMF-u, ekonomska i finansijska moć sa zapada biće preseljena na istok. Radi se o procesu koji se zahuktao poput parne lokomotive, a glavni ložači su Kina i Rusija.

Proključalo je i na afričkom kontinentu. Mali i Burkina Faso su se već otrgnuli iz kolonijalnog zagrljaja Amerike i Francuske. Sada to pokušava i Niger, koji raspolaže sa sedam odsto svjetskih rezervi uranijuma. Iako ova zemlja leži na bogatstvu, njeni građani žive sa tek par dolara mjesečno.

Francuska, koja se do sada hranila nigerskim uranijumom, sada ima veliki problem, jer je izgubila svoj dosadašnji kolonizatorski položaj u ovoj siromaškoj afričkoj zemlji.

Da je na pomolu stvaranje nekog novog svijeta, vidljivo je i iz sve većeg bunta građana u Evropi. Širom Evrope posljednjih mjeseci i godina jačaju razni desničarski pokreti, koji su protiv hegemonije, NATO pakta, EU koja polako, ali sigurno uništava suverenitet evropskih zemlja. Paradoks, ali ljevičari su u današnje doba postali najekstremniji u širenju i propagiranju nazadnih vrijednosti.

Gledano kroz istoriju, nijedno imperijalno carstvo nije moglo opstati, već se iznutra narušavalo. Ovaj proces je ponovo započeo, ali ono što zabrinjava jeste što se ti razni carevi i imperatori neće predati bez borbe. Da li je nakon Ukrajine Afrika možda na redu? Ili možda prostori Indo-Pacifika?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana